Nestašica čipova mogla bi da potraje nekoliko godina

Direktor kompanije Intel istakao je u ponedeljak da će biti potrebno nekoliko godina da se reši problem nestašice čipova.
Nestašica čipova mogla bi da potraje nekoliko godina
Foto: Pixabay
Ovaj problem je do sada prouzrokovao zaustavljanje proizvodnje pojedinim proizvođačima automobila, ali i probleme drugim industrijskim oblastima, uključujući proizvodnju kućne elektronike.
 
Direktor Intela Pet Gelsinger je u svom obraćanju na IT sajmu Komputeks rekao da je trend rada i školovanja od kuće u toku pandemije kovida-19 prouzrokovao eksploziju potražnje za čipovima i da se time stvorio ogroman pritisak.
 
"Dok je industrija bila fokusirana da reši kratkoročne probleme i dalje postoji problem nestašice određenih komponenata u ovom sistemu koja bi mogla da potraje i nekoliko godina", istakao je.
 
Gelsinger je za Vašington post u aprilu izjavio da će biti potrebno nekoliko godina da se smanji nestašica čipova i da je u narednih šest do devet meseci u planu pokretanje proizvodnje koja bi rešila probleme vezane za auto-industriju.
 
Intel je u martu najavio plan vredan dvadeset milijardi dolara koji se odnosi na proizvodnju napredenih čipova u dve nove fabrike u Arizoni.
 
"Plan nam je da se proširimo i na druge lokacije u SAD i Evropi u cilju kvalitetnog i sigurnog snabdevanja čipovima", rekao je Gelsinger.
  • DemiaNS

    01.06.2021 09:29
    Pa kad...
    su sve čipove potrošili na vakcine:)
  • /

    01.06.2021 08:52
    "koja bi mogla da potraje i nekoliko godina"

    Samo dizu paniku da bi ljudi sad kupovali komponente po ogromnim cenama.
    Do leta sledece godine ce se vec stvari normalizovati.
  • Toma

    01.06.2021 08:23
    mubadala
    eeee a kad je On jos najavljivao fabriku cipova mubadala (mubudala) za miljardu.
    Nesto je ne vidim.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija

Sojuz lansiran prema svemirskoj stanici

Ruska svemirska letelica Sojuz s ruskim kosmonautom i dvema astronautkinjama, beloruskom i američkom, lansirana je s kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu prema Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS).