SpaceX šalje lignje i vodene medvede u kosmos

SpaceX se sprema da na Međunarodnu svemirsku stanicu pošalje 22. po redu teretnu misiju, a među predmetima će se naći i neki zanimljivi organizmi sa Zemlje.
SpaceX šalje lignje i vodene medvede u kosmos
Foto: Pixabay
U Dragon teretnoj kapsuli je rezervisano mesto i za bebe lignje i vodene medvede, koji će kosmonautima pomoći da pronađu odgovore na neka ključna pitanja o kosmičkim putovanjima.
 
Naučnici se nadaju da će lignje biti od koristi u istraživanju toga kako se mikroorganizmi u životinjama ponašaju u kosmosu, te kako mikrogravitacija utiče na simbiozu.
 
Mikroorganizmi igraju važnu ulogu u razvoju većih organizama, a važni su i za ljudsko zdravlje, posebno za imuni sistem. Još nije poznato kako se taj odnos menja tokom boravka u svemiru, pa bi ovaj eksperiment trebalo da odgovori na to pitanje.
 
U ogledu učestvuju i vodeni medvedi, organizmi koji mogu da prežive i u najekstremnijim uslovima, a istraživanje toga kako reaguju na stres u kompleksnom okruženju trebalo bi da pomogne u razumevanju kako kosmos utiče na astronaute, te koje bi mere u budućnosti mogle bolje da ih zaštite od uticaja okruženja.
  • Dawkins

    08.06.2021 08:03
    Tardigrade! :)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija