VIDEO: Finska kompanija će lansirati drveni satelit

Iako satelit napravljen od drveta zvuči kao koncept iz vremena Leonarda da Vinčija, finska kompanija "Arctic Astronautics" zaista želi da lansira jedan takav do kraja ove godine.
Radi se o mikrosatelitu WISA Woodsat napravljenom od šperploče, koji je tokom pomoću meteorološkog balona podignut 30 kilometara iznad Zemlje.
 
Nalazio se u stratosferi kako bi se testirala njegova konstrukcija od šperploče u uslovima sličnim onim koji vladaju u svemiru.
 
Satelit je sadržavao selfi štap kako bi dokumentovao svoje putovanje, kao i paket senzora Evropske svemirske agencije (ESA).
 
Kocku od četiri inča napravila je kompanija UPM Plywood, a ona predstavlja vakuumsku komoru koja je presvučena tankim slojem aluminijum-oksida kako bi se sprečila degradacija zbog visokoreaktivnog kiseonika iznad Zemljine atmosfere.
 
Mali drveni sateliti se prave za jednostavnije radiokomunikacije, a mogu slati poruke i fotografije širom sveta pomoću prenosnih stanica na tlu.
 
Let drvenog satelita Woodsat je trajao gotovo tri sata, a nakon toga je balon očekivano pukao pa je satelit spušten na Zemlju. Uspešno je pronađen i to bez neočekivanih oštećenja.
 
Satelit će u orbitu biti lansiran pomoću rakete Elektron.
 
Drveni sateliti su jeftiniji i od mnogo ekološki prihvatljiviji od aluminijumskih i čeličnih. Na svaku tonu čelika emituje se 1,9 tona ugljen-dioksida, odnosno 11,5 tona ugljen-dioksida u slučaju tog aluminijuma.
 
  • Ivan

    03.07.2021 15:33
    ipwaited12@gmail.com
    Hvala Bogu šta fali?!
  • Ve

    30.06.2021 19:14
    Moguće
    Sve je moguće osim drvenog šporeta.
  • Aleksej

    29.06.2021 12:46
    Xexe
    Sve je moguce, osim satelita od drveta. Moze i to ali samo jednom.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija