VIDEO: Microsoft predstavio novi Windows 11, evo koje su novine i poboljšanja

Microsoft je i zvanično potvrdio da će se njegov nadolazeći operativni sistem zvati Windows 11, a predstavio je i neke ključne opcije novog sistema.
Fokus su, piše The Verge, pojednostavljen korisnički interfejs, nova prodavnica za softver i poboljšane performanse. 
 
Novi Start meni
 
Jedna od novosti je centrirani Start meni i nadograđeno dugme Start. Interfejs je vrlo sličan onome koji je Microsoft predstavio u Windows 10X, sistemu koji je bio namenjen za uređaje s dva ekrana, ali na kraju je otkazan. Ipak, puno toga što je bilo planirano za Windows X10 pojaviće se u novom Windowsu 11. 
 
 
U novom startnom meniju nalaze se isečci kakve smo imali prilike da vidimo i u Windowsu 8, tu su aplikacije, nedavni dokumenti i odvojeni interfejs za pretragu. Centrirani interfejs nastao je pod uticajem Appleovog MacOS-a i Googleovog Chrome OS-a, a tu su i zaobljene ivice kakve su korisnicima poznate i iz Androida i iOS-a. 
 
Snap Layouts i Snap Groups
 
Windows 11 donosi i novu opciju pod nazivom Snap Layouts pomoću koje korisnici mogu brzo da prilagode aplikacije koje koriste.
 
Nova verzija Windowsa takođe pamti gde su sačuvane određene aplikacije zahvaljujući opciji pod nazivom Snap Groups, što će biti posebno korisno onima koji koriste više monitora jer osigurava da se određena aplikacija otvara na pravom ekranu. 
 
 
Fokus Windowsa 11 je i na poboljšanju performansi pa The Verge navodi da će ova verzija imati 40 odsto manje nadogradnje. 
Microsoft će takođe novi Microsoft teams ugraditi direktno u sistem što će korisnicima omogućiti pozive porodici, prijateljima i saradnicima. 
 
Widgeti
 
U Windowsu 11, Microsoft takođe vraća Widgete koji će raditi kao personalizovani feed koji pokreće veštačka inteligencija, slično Widgetima koje su uveli u Windowsima 10.
 
Ugrađeni Widgeti uključuju novosti, vremensku prognozu i karte. 
 
Xbox
 
Gejmere će obradovati vest da će u Windowsu 11 dobiti aplikaciju Xbox koja će uvesti automatski HDR u sve igre koje koriste DirectX 11 i DirectX 12, ali samo ako imate kompatibilan HDR monitor.
 
Tu je i podrška za Direct Storage koja će ubrzati učitavanje igara. 
 
Podrška za Android i pristup aplikacijama
 
Velika novost je i podrška za Android. Redizajnirani Microsoft Store podržaće aplikacije koje do sad nisu bile dostupne poput aplikacija iz Adobe Creative Suitea, te Android aplikacije poput Instagrama i Tiktoka. 
 
Još se ne zna tačan datum izlaska
 
Za sada nije poznat datum izlaska Windows 11, ali Microsoft je obećao da će ga distribuirati kao besplatnu nadogradnju za Windows 10 tokom zimskih praznika, a prema pisanju Vergea, očekuje se da će biti dostupan tokom oktobra zajedno s novim hardverom koji će ga pokretati.
  • g pen

    28.06.2021 07:35
    Gavrilo, tebi onda kompjuter sluzi za fejs i kao pisaca masina. Jedan update je bio pobrljao alatke u PS i Manga Studio. Izgubio sam dane u instaliranju i reinstaliranju dok nije izaslo obavestenje o brljotini.
  • .

    27.06.2021 13:55
    @Gavrilo
    Takodje ali je ipal maltretiranje, zar ne?
    Se vi obradujete kad treba update?
    Volite to?
  • Ja

    27.06.2021 13:55
    Na nasim racunarima to smece nece ni raditi.
    Novi racunari se prave ili od bezobrazno skupih delova za elitu ili su cisto smece koje ne može ni da se popravi ni da se nadogradi.

    Što se mene tiče, w10 dok radi, posle toga linux.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija

Sojuz lansiran prema svemirskoj stanici

Ruska svemirska letelica Sojuz s ruskim kosmonautom i dvema astronautkinjama, beloruskom i američkom, lansirana je s kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu prema Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS).