Novi operativni sistem Windows 11 moći će da pokrene većina računara

Novi Microsoftov operativni sistem Windows 11, pored mnogih noviteta koje donosi, neće biti preterano zahtevan što se tiče računarskih komponenti potrebnih za njegovo pokretanje.
Novi operativni sistem Windows 11 moći će da pokrene većina računara
Foto: Pixabay
Kompanija Microsoft prošle nedelje predstavila je novi operativni sistem, te kako je najavljeno, isti će doneti mnogo noviteta u odnosu na prethodne verzije Windowsa.
 
Odmah po objavi novog operativnog sistema većina korisnika bila je zainteresovana u vezi sa tim da li je njihova mašina dovoljno snažna za pokretanje istog.
 
Windows 11 će korisnici moći da instaliraju i pokrenu gotovo na svakom računaru koji se na tržištu pojavio u poslednjih nekoliko godina.
 
Ipak, postoji određeni minimum hardverskih zahteva za novi operativni sistem.
 
Minimalna hardverska konfiguracija na kojoj će Windows 11 moći da radi "tečno" izgleda ovako:
 
- Procesor / SoC (System on a Chip): 2 ili više jezgara; radni takt 1GHz; podržani procesori: AMD, Intel, Qualcomm
 
- RAM: 4GB ili više
 
- Hard disk / SSD / interna memorija: 64GB ili više
 
- Grafička kartica: kompatibilna sa DirectX 12 ili novijim
 
- Ekran: minimalna dijagonala 9 inča, rezolucija 720p, 8 bita po kanalu
 
- Sistemski firmver: UEFI
 
Novi Windows korisnicima donosi novi start meni, novi Snap raspored alata koji omogućava veću produktivnost, dok je sada Microsoft Teams aplikacija postala integralni deo operativnog sistema.
 
Takođe, Microsoft je svoju pažnju, u novoj verziji usmerio ka korisnicima video igara, koje bi pod "jedanaesticom" trebalo da rade brže i tečnije.
  • Goran

    02.07.2021 20:43
    Autor ove vesti izgleda nije dobro proučio Microsoft objavu. Za win 11 je neophodna generacija 8 ili novija intel core procesora. Ako koristite AMD cpu potrebna je zen2 ili novija arhitektura (npr moze Ryzen 7 2700, ali ne i Ryzen 7 1700 ili Ryzen 5 2400). To znaci da mnogi racunari koji su prodati neke 2018-19 nece biti kompatibilni sa win11.

    TPM mora biti 2.0, verzija 1.2 nije podrzana.
  • Siniša

    30.06.2021 18:50
    @gradjaninX

    Novi OS se pravi za novi hardver koji će tek da se pojavi. Ako ste platili Windows 11, tražite novac nazad. Ako ga niste platili, šta se bunite?
  • Dusan

    30.06.2021 13:17
    @gradjaninX
    Tacno , moras u biosu da ukljucis TPM i izbacice ti da je masina kompatibilna za vindos. LOL fn windows

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija