FOTO: Prva svemirska šetnja kineskih astronauta s nove stanice

Kineski astronauti koji su pre dve nedelje stigli na svemirsku stanicu Tiangong, bili su danas u prvoj svemirskoj šetnji, javila je državna televizija.
FOTO: Prva svemirska šetnja kineskih astronauta s nove stanice
Foto: FoNet/AP
Astronauti Liu Boming i Tang Hongbo prikazani su kako napuštaju stanicu u svojim svemirskim odelima radi višesatne misije u kojoj će instalirati opremu na spoljni deo stanice i sprovoditi testiranja.
 
To je druga kineska svemirska šetnja nakon kineskog astronauta koji je 2008. godine izašao iz svemirske letelice Shenzhou 7. Ali, ta je misija potrajala tek oko 20 minuta.
 
Kineski inženjeri razvili su novo svemirsko odelo koje teži oko 100 kilograma, trebalo bi da je udobnije i da omogući duže misije u svemiru.
 
Trojica astronauta, predvođena Nieom Haishengom, stigla su do kineske svemirske stanice pre dve nedelje u prvoj kineskoj svemirskoj misiji s ljudskom posadom u poslednjih pet godina.
 
 
Tamo bi trebalo da provedu tri meseca, a očekuje se da će obavljati radove na stanici, testirati ključne funkcije i sprovoditi naučne eksperimente.
 
Svemirska stanica trebalo bi da bude dovršena 2022. godine.
  • Piško

    06.07.2021 17:27
    ...
    Eto gde idu uspešni narodi dok ekonomski tigrići motaju kablove i peku gume.
  • Shimmy

    05.07.2021 10:30
    a u medju vremenu...
    naci cu joj zamenu :)
    Zapadna civilizacija raspravlja ko koristi koji toalet, i koje su rodne zamenice...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija

Sojuz lansiran prema svemirskoj stanici

Ruska svemirska letelica Sojuz s ruskim kosmonautom i dvema astronautkinjama, beloruskom i američkom, lansirana je s kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu prema Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS).