Vocap promenio pravila o zaštiti privatnosti, korisnici negoduju

Kompanija Vocap, u vlasništvu Fejsbuka, suočila se danas sa nizom pritužbi Evropske organizacije za zaštitu potrošača i drugih grupa zbog ažuriranja svojih odredbi o zaštiti privatnosti.
Vocap promenio pravila o zaštiti privatnosti, korisnici negoduju
Foto: Pixabay
Ovaj potez je izazvao globalno negodovanje korisnika, zbog čega su neki prešli na rivalske aplikacije kao što su Telegram i Signal.
 
Vocap je u januaru uveo nove odredbe o zaštiti privatnosti, koje mu omogućavaju da deli neke podatke sa Fejsbukom i njegovim drugim ćerkama firmama.
 
Tada je rečeno da najnovije izmene omogućavaju korisnicima da komuniciraju sa kupcima i da takve izmene neće uticati na privatne konverzacije.
 
Evropska organizacija za zaštitu potrošača i njenih osam članica kritikovali su promenu i podneli su žalbu Evropskoj komisiji i Evropskoj mreži za zaštitu potrošača, navodeći da Vocap nezakonito vrši pritisak na korisnike da prihvate njegovu novu politiku.
 
"Sadržaj ovih obaveštenja, njihova priroda i tajming, stvaraju neprimeren pritisak na korisnike i narušavaju njihovu slobodu izbora i zato predstavljaju kršenje direktive EU o nepoštenoj trgovinskoj praksi", navodi se u zajedničkom saopštenju ovih organizacija.
 
U saopštenju su dodaje da Vocap nije jednostavnim i razumljivim jezikom objasnio prirodu promena. 
 
"Dvosmislenost predstavlja kršenje zakona EU o zaštiti potrošača, koji kompanije obavezuje na jasne i transparentne uslove ugovora i komercijalnu komunikaciju", navode.
 
Zatraženo je da Evropska mreža za zaštitu potrošača i evropske vlasti za zaštitu podataka rade zajedno na rešavanju problema sa zaštitom privatnosti i prava potrošača.
  • Ns 49

    13.07.2021 18:21
    Vocap je odlićan, može sa njime da se lepo komunicira i baš šteta što im izgleda nije dosta novaca pa hoće još da zarade preprodavajući podatke korisnika.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija