NASA koristi svemirska odela starija od četiri decenije, nabavka novih skupa čak i za njih

Svemirska odela koja NASA poseduje, a koja su napravljena 1974. godine, koštaju između 15 i 22 miliona dolara. Danas bi ona koštala oko 150 miliona dolara.
NASA koristi svemirska odela starija od četiri decenije, nabavka novih skupa čak i za njih
Foto: Pixabay
S obzirom na to da NASA od tada nije isporučila nijedno novo takvo odelo spremno za misiju, sada bi mogli da ostanu bez skafandera. U stvari, NASA se sada svodi na samo četiri EVA odela spremna za let, piše Klix
 
Od 2009. godine NASA je uložila više od 200 miliona dolara u razvoj svemirskih odela, nedavno otkrivajući prototip xEMU. Međutim, još nema novu flotu svemirskih odela.
 
U razgovoru za Biznis insajder, Ketlin Luis, kustoskinja međunarodnih svemirskih programa i odela u Nacionalnom muzeju vazduha i svemira, objašnjava da su svemirska odela skupa zbog toga što su ona kompleksna i da su ona ustvari svemirski brod u obliku čoveka.
 
"Svemirsko odelo mora da zaštiti astronauta od vakuuma svemira, od zračenja sunca i drugih tela, a mora ga zaštititi i od čestica koje se brzo kreću i prelaze do 18.000 milja (28.968 kilometara) na sat, koje bi mogle prodreti u odelo. Ono pruža kiseonik, komunikacije, telemetriju i sve što je čoveku potrebno za preživljavanje, sve umotano u jednu malenu svemirsku letelicu oblikovanu poput čoveka", kaže Luis.
 
Svemirska odela koja NASA trenutno koristi stara su više od 40 godina. Osamnaest odela razvijeno je za program "Space Shuttle" 1974. godine. Odelo broj jedan korišćeno je samo za sertifikaciju, dok je odelo dva uništeno tokom ispitivanja na Zemlji.
 
Dva odela izgubljena su u katastrofi "Challenger" 1986. godine, a druga dva u katastrofi "Columbia" 2003. godine. Najnoviji gubitak svemirskog odela bio je jedinica 17, tokom nesreće teretne misije "SpaceX-7". Tačan trošak zamene ove jedinice nije poznat, ali procene se kreću do 250 miliona dolara. 
 
Na preostalih 11 odela šteta raste, a sedam je u različitim fazama obnove i održavanja. To ostavlja samo četiri svemirska odela spremna za let u Međunarodnoj svemirskoj stanici.
 
Ustvari, prvi odlazak žene u svemir koji je organizovala NASA odložen je jer je svemirska stanica imala samo jedno srednje veliko odelo. Ova prekretnica konačno se desila kada je NASA poslala školjku srednjeg trupa kako bi se uklopila u postojeće veće odelo.
 
U pokušaju da razvije jeftiniju tehnologiju, NASA često postavlja izazove, ponekad u partnerstvu s dizajnerima i kompanijama koje najviše impresioniraju. U izazovu "Astronaut Glove 2009", Ted Sautern je, kao drugoplasirani, osvojio nagradu od 100.000 američkih dolara. On i njegov partner Nikolaj Moisejev, vodeći ruski inženjer svemirskih odela, iskoristili su svoj dobitak za formiranje Final Frontier Design-a.
  • IvanNS

    19.07.2021 16:39
    Novac
    Još jedan dokaz kako novac gubi vrednost vremenom.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija

Sojuz lansiran prema svemirskoj stanici

Ruska svemirska letelica Sojuz s ruskim kosmonautom i dvema astronautkinjama, beloruskom i američkom, lansirana je s kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu prema Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS).