Otkriće "mini-Neptuna" može da ubrza potragu za vanzemaljcima

Astronomi sa Kembridža veruju da novootrkivene naseljive planete poput "mini-Neptuna", nude veće šanse za pronalaženje vanzemaljskog života, a ujedno su brojnije i lakše za osmatranje.
Otkriće "mini-Neptuna" može da ubrza potragu za vanzemaljcima
Foto: Pixabay (ilustracija)
Prema sutdiji, koja je objavljena u "Astrofizičkom žurnalu", takozvane "hajsean" planete su tople, prekrivene okeanima sa atmosferom punom hidrogena, što povećava šanse za pronalazak života van solarnog sistema u naredne dve do tri godine.
 
"Hajsean planete otvaraju čitav niz mogućnosti u našoj potrazi za životom van Zemlje", rekao je Niku Madhusen sa Instituta za astronomiju pri Kembridžu, koji je vodio studiju.
 
Ove planete, dodaju istraživači, često se nazvaju "super-Zemljama" ili "mini-Neptunima" i oko 2,6 puta su veće od Zemlje, a temperature u atmosferi dostižu blizu 200 stepeni.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija