Jurio 160 km/h i udario u stub - "Tesla" ga ocinkario policiji

Tesla se susreće ovih dana sa nizom optužbi na račun svog auto-pilota, sistema aktivne bezbednosti, koji mnogi vozači koriste kao sistem autonomne vožnje, a nakon toga se događaju brojne nesreće.
Tesli trenutno svakako ne treba još lošeg marketinga, pa je pronađeno jednostavno rešenje - isporučiti traženo nemačkoj policiji. Na snimcima i telemetriji vidi se da je automobilom upravljao vozač, a ne auto-pilot.
 
U Berlinu je vozač u Tesli jurio 160 km/h gradskim ulicama, da bi na kraju svoju trku sa vremenom i pameću završio bliskim susretom sa stubom semafora.
 
Kao i mnogi drugi vozači koji su svojom krivicom doživeli udes, i ovaj je smišljao razne izgovore, ali policija se dosetila jednostavnog rešenja – pitali su kompaniju Tesla za detalje.
 
Kompanija navodi da se snimci sa kamera vozila "ni pod kojim uslovima ne prenose Tesli", odnosno sekvence od 30 sekundi automatski se šalju na poseban server i mogu se iskoristiti samo u slučaju incidentnih događaja.
 
Iako bi podaci trebalo da budu dostupni anonimno, postoje brojni izuzeci. To takođe objašnjava zašto su berlinski istražitelji uspeli da dobiju video zapise saobraćajne nezgode i podatke o vožnji. Odnosno, objašnjeno je zašto se kompanija Tesla nije pridržavala Zakona o zaštiti ličnih podataka.
 
Tesla je već dugo na udaru stručnjaka za zaštitu podataka, jer su čak i automobili koji se ne voze u stanju "pripravnosti" i mogu da snimaju ljude i druga vozila koji im se približe.
  • Tata Mata

    29.08.2021 10:54
    softver vs. blenta za volanom
    Sto god programeri da ugrade u bezbednosne algoritme, ne mogu da predvide sta sve budala za volanom moze da uradi.

    Pa se vracamo na onu staru: "ne ubija vozilo, nego onaj za volanom"...

  • Nestasica cipsa

    29.08.2021 10:36
    Golf dva nikad drukara!
  • Pravi Lala

    29.08.2021 09:51
    @Lala
    "Tesla
    TESLA nikad te neću kupiti, GOLF II JE ZAKON!"

    E moj Bosanac iz juzne Backe

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija

Sojuz lansiran prema svemirskoj stanici

Ruska svemirska letelica Sojuz s ruskim kosmonautom i dvema astronautkinjama, beloruskom i američkom, lansirana je s kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu prema Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS).