VIDEO: Na ulicama kineskog grada se pojavila autonomna pokretna prodavnica

U gradu Jangćuen u provinciji Šnasi na severu Kine nedavno je s radom krenula flota autonomnih komercijalnih vozila na 5G pogon.
VIDEO: Na ulicama kineskog grada se pojavila autonomna pokretna prodavnica
Foto: Youtube (Neolix Technologies, Screenshot)
Stanovnici Jangćuena sada mogu da koriste svoje mobilne telefone za skeniranje QR kodova na autonomnim vozilima, odabir i plaćanje robe koju žele da kupe, a potom se otvaraju vrata pretinca u kome se nalazi odabrana roba, prenosi Index.
 
Vozila bez vozača opremljena su sa sistemom autonomne vožnje L4, internet platformom veštačke inteligencije vozila, modularnim pametnim sandukom i mogu se kretati po većini puteva. 
 
Vozila imaju i pametni sistem zamene baterija, koji im omogućava vožnju 100 kilometara nakon pet sati punjenja.
 
Vozila je razvila kompanija "Neolix Zhihang Technologies".
 
 
Prema rečima zvaničnika, vozila imaju funkcije hlađenja i grejanja te mogu transportovati robu u poslovne zgrade i četvrti odnosno bolnice i škole, koristeći naprednu tehnologiju autonomne vožnje, čime se štedi radna snaga.
 
Osim u maloprodajnom sektoru, vozila se mogu koristiti i u raznim drugim sektorima, poput ugostiteljstva, medicine i zdravstvene zaštite, kako bi se ljudima pružile raznolike i visokokvalitetne usluge. 
 
Više ovih vozila uskoro će voziti u Parku preduzetništva visoke tehnologije Jangćuen ali i na drugim lokacijama širom tog grada.
  • /

    31.08.2021 12:41
    /
    @voja
    nastavak socijalizma.
    u totalitarna drustva je najlakse 'instalirati' takvo orudje.

    ovako bi bilo i u jugoslaviji a uskoro ce u srbiju
  • Voja

    30.08.2021 10:44
    Put beznađa
    Tehnološki transhumanizam ide iz Kine.Čitava njihova država je jedan veliki eksperiment.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija