Vaši podaci mogu biti ugroženi ako pređete na Windows 11?

Windows 11 će na računare stići kasnije ove godine i doneće mnogo novih funkcija, međutim, milioni korisnika bi mogli da imaju problem ukoliko ga instaliraju.
Vaši podaci mogu biti ugroženi ako pređete na Windows 11?
Foto: Pixabay
Kada je Windows 11 prvi put najavljen u junu, Microsoft je rekao da će raditi samo na novijim prenosnim i desktop računarima. S obzirom da to nije naišlo na pozitivan odjek u javnosti, Microsoft se na neki način predomislio.
 
Softverski gigant će ipak dozvoliti ljubiteljima operativnog sistema Windows 10 da instaliraju Windows 11 na starije mašine, prenosi B92.
 
Korisnici operativnog sistema Windows 10, uz odgovarajuće znanje, moći će da izvrše čistu instalaciju operativnog sistema Windows 11 direktno na svoje računare. 
 
To znači da sve nove funkcije postaju dostupne čak i ako računar koji se koristi nije kompatibilan sa zvaničnim Microsoft programom za nadogradnju na novu verziju operativnog sistema.
 
Za nestrpljive korisnike, to zvuči kao vest koju su jedva čekali da čuju, međutim, čini se da ovaj način instaliranja operativnog sistema Windows 11 dolazi uz začkoljicu, jer je Microsoft sada saopštio da neko ko koristi ovaj metod možda neće dobiti buduća ažuriranja ili bezbednosne zakrpe.
 
Takva pomisao je prilično zastrašujuća jer bi mogla da ostavi računare sa nedovršenim softverom, otvorenim za napade hakera.
 
Dakle, iako bi neki mogli biti u iskušenju, najbolji način da nabavite Windows 11 je i dalje putem zvanične opcije nadogradnje u meniju Postavke, a to znači da posedujete već kompatibilan računar.
 
U postu na svojoj stranici Windows 11 Microsoft kaže da ako niste sigurni da li računar ispunjava uslove, možete proveriti kod proizvođača ili, ako vaš uređaj već koristi Windows 10, možete koristiti aplikaciju PC Health Check da biste procenili kompatibilnost.
 
Očekujte da će se Windows 11 od oktobra polako pojavljivati na računarima, uključujući i niz novih funkcija i nadogradnji, poput novog menija Start, lakog pristupa vidžetima prepunim informacija i poboljšane integracije sa softverom Microsoft Teams. 
 
Korisnicima "jedanaestice" takođe će biti lakše da ažuriraju svoje računare zahvaljujući za 40 odsto manjim preuzimanjima, a navodno će novi softver kompanije Microsoft, zahvaljujući boljoj efikasnosti, doneti i poboljšano trajanje baterije.
  • Ja

    13.09.2021 09:54
    Evo aktivno se bavim testiranjem windows 11 prelaska tako sto tesiram razlicite linux distribucije i varijantu ostajanja na windows 10.

  • Ime

    03.09.2021 09:37
    Pa šta kao podaci mi sada nisi ugroženi kada imam Windows 10. Pozdravljam sve koji me špijuniraju i bog vam dao zdravlje.
  • Dušan

    01.09.2021 08:03
    Hackintosh?
    Inače MacOS nije zasnovan na Linux-u već na UNIX-u, mažnjavali su jedni od drugih nemilice a optuživali jedni druge za krađu dok se još "lovilo u mutnom".

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija