Pokrenuto najveće postrojenje za izvlačenje ugljen-dioksida iz vazduha

Najveće postrojenje na svetu za apsorpciju ugljen-dioksida direktno iz vazduha, smešteno na Islandu, počelo je da radi, saopštila je kompanija Climeworks koja stoji iza tog projekta.
Pokrenuto najveće postrojenje za izvlačenje ugljen-dioksida iz vazduha
Foto: Pixabay (ilustracija)
Postrojenje može usisati do 4.000 tona CO2 godišnje, što je količina koju za godinu dana ispusti oko 790 automobila. Prošle godine je globalna emisija CO2 iznosila 31,5 milijardi tona, pokazuju podaci Međunarodne energetske agencije (IEA).
 
Direktna apsorpcija iz vazduha jedna je od nekoliko tehnologija izvlačenja ugljen-dioksida iz atmosfere. Naučnici poručuju da je ova metoda ključna za smanjenje globalnog zagrevanja koje se smatra uzrokom toplotnih talasa, požara, poplava i podizanja nivoa mora.
 
Postrojenje nazvano Orka, što je islandska reč za energiju, sastoji se od osam velikih rezervoara, sličnih onima koji se koriste u prevozu robe. Rezervoari su opremljeni visokotehnološkim filterima i ventilatorima za ekstrakciju ugljen-dioksida.
 
Izolovani ugljenik se potom meša s vodom i taloži duboko pod zemlju, gde se polako pretvara u stenu. Kompletan sistem koji uključuje ekstrakciju i taloženje pokreću obnovljivi izvori energije, odnosno energija iz obližnje geotermalne elektrane.
 
Direktna apsorpcija CO2 iz vazduha još uvek je nova i skupa tehnologija, ali stručnjaci koji se njome bave se nadaju da će troškovi biti manji kako bude rastao broj kompanija i potrošača.
 
 
Trenutno je u svetu aktivno 15 ovakvih postrojenja koja zajedno, prema podacima IEA-e, apsorbuju više od 9.000 tona ugljen-dioksida godišnje.
 
Američka naftna kompanija Occidental trenutno razvija najveće postrojenje za direktno izvlačenje milion tona ugljen-dioksida iz vazduha godišnje, u blizini nekoliko naftnih polja na području Teksasa koja su u vlasništvu kompanije.
  • Jozza

    16.09.2021 18:23
    Čudno
    Kako se nisu setili da posade par stotina hektara šume? Ovo mi liči na promašenu investiciju, kao gašenje šumskog požara pljuvanjem.
  • Куп је битан

    14.09.2021 10:45
    @Ja se kopcam

    Исланд је покренуо и огроман пројект пошумљавања. С обзиром да имају неку врсту поларне климе, видећемо шта ће бити.
  • Delboy

    14.09.2021 10:09
    7875000
    Matematika iz osnovne skole: 31,500,000,000 tona CO2 godisnje / 4,000 tona CO2 godisnje = potrebno je 7,875,000 ovakvih fabrika da se neutralise cela godisnja emisija CO2. Ova prica zvuci bas ubedljivo. A koliko CO2 emituje ova fabrika? Cenim trud, ali slabo, slabo...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija