Devet interesantnih činjenica koje malo ko zna o Motoroli

Kompanija Motorola svoju istoriju započela je kao Galvim Manufacturing Corporation. Osnovali su je braća Paul i Joseph Galvin 1928. godine.
Prvi proizvod kompanije sa sedištem u Čikagu bio je eliminator baterije, konverter snage koji je dozvoljavao radio prijemnicima na baterije da budu uključeni u kućne električne utičnice.
 
Kompanija je vrlo brzo nakon toga krenula da revolucionarizuje i same radio prijemnike, stavljajući ih u sve, od kola i rančeva, pa sve do naših dlanova.
 
Gotovo vek kasnije i uz promenu imena kompanije, Motorola iza sebe ima više od 17.000 patenata i neke od zaista revolucionarnih tehnologija.
 
Iako su mnogi u poznati sa stvarima koje Motorola danas radi, postoje neke zanimljive i bitne činjenice u vezi sa ovom kompanijom koje malo ko zna.
 
Motorola je napravila prvi mobilni telefon
 
Prvi mobilni telefon na svetu svetlo dana je ugledao 1973. godine, a Motorola je ušla u istoriju deceniju kasnije kada je FCC odobrio prvi komercijalni mobilni telefon – DynaTAC 8000X.
 
Motorola koristi čist Android u svojim telefonima
 
Motorola je jedan od retkih proizvođača koji u svojim telefonima koristi čist Android bez duplih i vrlo često nepotrebnih aplikacija. Zbog toga, njeni telefoni rade brže jer sistem nije opterećen nepotrebnim skinovima i aplikacijama koji se mogu naći na drugim telefonima.
 
Prva kompanija koja dozvoljava da se njeni telefoni vrate ako kupci nisu zadovoljni
 
Svi Motorola telefoni kupljeni u Srbiji mogu biti vraćeni u roku od 30 dana od dana kupovine ukoliko niste zadovoljni svojim izborom. Saznajte više na https://www.motorola.com/rs/sr/probajmotorolu.
 
Motorola je prva kompanija koja je počela sa prodajom telefona sa savitljivim ekranom
 
Iako je u pitanju složena i revolucionarna tehnologija na kojoj su radili mnogi veliki proizvođači telefona, Motorola je prva kompanija koje je počela da prodaje telefon sa savitljivim ekranom. U pitanju je model RAZR, baziran na kultnom modelu na preklapanje iz 2004. godine.


      
 
Iako po dizajnu veoma slični, originalni razr je posedovao ekran i fizičku tastaturu na svojim polovinama, dok novi RAZR dolazi sa savitljivim ekranom koji prekriva obe polovina.
 
Motorola je prva kompanija koja je počela da stavlja premijum funkcije u svoje budžetne telefone
 
Od samog početka, glavna misija kompanije Motorola jeste postavljanje novih granica kada je demokratizacija tehnologije u pitanju i korisnicima ponudi najnovije i najbolje smartfon inovacije po pristupačnoj ceni.
 
I tako je rođena G serija kojom je Motorola napravila revoluciju u smartfon industriji stvarajući srednju klasu telefona.
 
Nikada ranije najnovije funkcije i inovacije, po pravilu rezervisane za premijum telefone, nisu bile toliko pristupačne – i to bez žrtvovanja bilo kog drugog segmenta telefona kao što su dizajn i funkcionalnost.
 
Motorola G, prvi uređaj u franšizi promenio je mobilnu istoriju zauvek. Moto G je prvi telefon koji je nudio procesor sa 4 jezgra i 1GB RAM-a po ceni telefona iz srednje klase, a svaka naredna generacija nastivla je da korisnicima donosi premijum funkcije po pristupačnoj ceni.
 
Motorola G3 bila je otporna na vodu i opremljena Quick Capture kamerom, model Motorola G5 predstavio je dual sistem kamera i sistem za brzo fokusiranje, dok je Motorola g6 lansirana sa potpuno novim dizajnom i zadnjom stranom prekrivenom staklom.
 
Motorola G8 porodica dolazila je quad pixel tehnologijom za superiorne fotografije, dok je Motorola G9 zaljubljenicima u slikanje donela sistem sa 4 kamere.
 
A u 2021. godini, Motorola predstavila svoj najmoćniji uređaj do sada. U pitanju je bio prvi telefon u G porodici sa Qualcomm Snapdragon mobilnom platformom serije 8 koji donosi premijum performanse i 5G po ceni budžetnog uređaja.
 
Prvi pejdžer je napravila Motorola
 
Nastavljajući da revolucionarizuje svet komunikacija, Motorola je takođe svetu predstavila i pejdžere. Kompanija je svoj prvi pejdžer nazvala kao radio Handie-Talkie uređaje koje su na početku prvenstveno koristile bolnice kako bi slale poruke do udaljenosti od 40 kilometara, a potom i svi ostali.
 
Jedina (radio) kompanija koja je sletela na Mesec
 
Popularnost Motorola komunikacionih uređaja bila je tolika da je NASA odlučila da iskoristi njen radio transponder za Apolo 11 misiju za prenos poruka astronauta kada slete na Mesec. Čuvene reči Nila Armstronga "Ovo je mali korak za čoveka, ali veliki za čovečanstvo" stigle su do Zemlje zahvaljujući Motoroli.
 
Motorola je napravila jedan od najvoljenijih telefona na svetu
 
Motorola RAZR je najprodavaniji telefon na preklop širom sveta. Kompanija je prodala blizu 130 miliona ovih uređaja. Poređenja radi, Apple iPhone 6 i 6 Plus zajedno su prodati u 100 miliona primeraka.
 
Prvi telefon kojim je moglo da se surfuje internetom
 
Ovo nije postala realnost sve dok Motorola nije pokazala svetu da je to moguće. Motorola iDEN i1000 Plus bila je prvi telefon koji je imao mobilno surfovanje internetom uz mejlove i alfanumeričke karaktere. Preko ovog telefona je bilo moguće slati i faksove, telefonirati i koristiti ga kao radio.
 
  
 
Lenovo je kompanija Fortune Global 500 kompanija sa prihodom od 60 milijardi dolara koja uslužuje mušterije u 180 zemalja širom sveta. Fokusirani na smelu viziju isporučivanja pametnije tehnologije svima, razvijamo unapređenja koja menjaju svet i koja pružaju snagu (kroz uređaje i infrastrukturu) i osnažuju (kroz rešenja) milione mušterija svakog dana sa kojima zajedno stvaramo inkluzivnije i održivo digitalno društvo za sve, i svuda. 
 
Motorola Mobility LLC je postala deo Lenovo Group Holdings 2014. Godine. Motorola Mobility se nalazi u vlasništvu Lenovo, i odgovorna je za dizajn i proizvodnju svih Moto i Motorola brendiranih mobilnih uređaja i rešenja.
 
Kako biste saznali više, posetite lenovo.com ili čitajte o najnovijim vestima na Story Hub ili Motorola Global Blog.
 

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija

Sojuz lansiran prema svemirskoj stanici

Ruska svemirska letelica Sojuz s ruskim kosmonautom i dvema astronautkinjama, beloruskom i američkom, lansirana je s kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu prema Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS).