Jedna transakcija u bitkoinima uništava planetu kao dva ajfona u đubretu

Samo jedna nova transakcija bitkoina generiše identičnu količinu elektronskog otpada kao bacanje dva ajfona u kantu.
Jedna transakcija u bitkoinima uništava planetu kao dva ajfona u đubretu
Foto: 021.rs
To je pokazala analiza koju su sproveli ekonomisti holandske centralne banke i Masačusetskog tehnološkog instituta (MIT).
 
Dok je karbonski otisak (ukupna količina emitovanih gasova sa efektom staklene bašte) bitkoina dobro proučen, manje pažnje je posvećeno ogromnoj pometnji koju je na polju proizvodnje računarskog hardvera ova kriptovaluta izazvala, piše Gardijan, prenosi RTS.
 
Specijalizovani računarski čipovi ASIC prodaju se sa jednom jedinom svrhom – da pokreću algoritam koji štiti bitkoin mrežu, proces koji se naziva rudarenje. Ali pošto su samo najnoviji čipovi dovoljno energetski efikasni da omoguće profitabilno rudarenje, pa oni koji žele da budu uspešni i efikasni moraju stalno da zamenjuju svoje čipove novim, moćnijim modelima.
 
"Životni vek uređaja za rudarenje bitkoina ostaje ograničen na samo 1,29 godina", navode istraživači Aleks de Vris i Kristijan Stol u radu Rastući problem elektronskog otpada bitkoina (Bitcoin's growing e-waste problem), objavljenom u žurnalu Resources, Conservation and Recycling.
 
Autori procenjuju da cela mreža bitkoina trenutno prolazi kroz 30,7 metričkih kilotona opreme godišnje. 
 
"Ovaj broj je uporediv sa količinom otpada male IT i telekomunikacione opreme koju proizvodi zemlja poput Holandije", objašnjavaju autori istraživanja.
 
Tokom 2020. godine mreža bitkoina obradila je 112,5 miliona transakcija (u poređenju sa 539 milijardi transakcija koje su obrađene kod tradicionalnih pružalaca platnih usluga 2019. godine).
 
Kako ekonomisti tvrde, to znači da svaka pojedinačna transakcija "iznosi najmanje 272 grama e-otpada". To su otprilike dva manja ajfona poput modela "12 mini".
 
Elektronskog otpada koji potiče od najpoznatije kriptovalute ima tako mnogo jer, za razliku od većine računarskog hardvera, ASIC čipovi nemaju drugi "zadatak" osim onog pri rudarenju bitkoina, a ako se ne mogu koristiti za rentabilno rudarenje bitkoina, nemaju apsolutno nikakvu svrhu kasnije.
  • pismen

    22.09.2021 10:38
    @Siomigadjura
    "Dobro je da nisu slucajno sproveli istrazivanje o opremi za detekciju laznih novcanica, o bankomatima, POS terminalima, stamparijama za novce, rudnicima za materijal za kovanice..."

    Vi kanda ne zivite na ovoj planeti - kriptovalute nisu potisnule potrebu za koristenjem novca/kartica za svakodnevnu kupovinu.
  • Igor

    21.09.2021 11:59
    @nerazumevanje suštine, naravno da nije problem u samim transakcijama, to je samo tako navedeno. Ljudi (poneki) mogu da kupuju i prodaju bitkoine a da nemaju pojma kako se prave i šta to znači za prirodnu sredinu.
  • Orko

    21.09.2021 11:15
    Zbog propratnih enkripcija i validacija, sve u vezi bitkoina crpi mnogo energije.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija