Spremaju "iznenađenje" za kradljivce automobila

Novi način da se smanji broj provala u automobile.
Spremaju "iznenađenje" za kradljivce automobila
Foto: Pixabay (ilustracija)
Policija u Roterdamu pripremila je posebno "iznenađenje" za provalnike u prodavnice, zlatare ili restorane, ali i kradljivce automobila, a u pitanju je specifična vrsta spreja.
 
SelectDNA sprej aktivira se kada provalnik neovlašćeno uđe u prostor tako što se pomoću malog pirotehničkog uređaja supstanca proširi celim prostorom, pa tako prekrije i lopove.
 
Svaki sprej ima svoj "potpis" i prilikom izlaganja ultraljubičastom svetlu može se odrediti u koji je prostor lopov provalio. Naime, sprej ostaje na rukama i delovima tela duže od četiri nedelje i nemoguće ga je isprati.
 
Zbog pozitivnog iskustva i velikog pada kriminalnih dela, sprej se koristi u Amsterdamu, a sad holandska policija najavljuje njegovu upotrebu i u automobilima u Roterdamu.
 
Policija će svim zainteresovanim građanima deliti sprej, koji će delovati u kombinaciji sa alarmom.
 
Prvi rezultati pilot projekta u gradu Zvejndrehtu govore o velikom padu broja krađa. Zato policija u Roterdamu očekuje da će ova mera i sprej odvratiti kriminalce.
  • Nik

    08.10.2021 19:16
    A šta ako je neki zaboravni vlasnik, pa njega poprska?
  • Jednostavno resenje

    06.10.2021 09:42
    @Drum
    Lopovi će obući higijenske skafandere kao što ih nose u kovid bolnicama i posle prksanja i obavljenog posla će da ih prosto spale.
  • Vidoviti Limanac

    05.10.2021 08:17
    @Drum
    Rešenje već ima a to je da se čekića 4 ili više nedelja...
    Moraće bolje da naplate kradenu robu jer će manje raditi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija