Krvni test otkriva karcinom i pre pojave simptoma

Nova vrsta testa Galeri, može da otkrije više od 50 vrsta karcinoma jednim vađenjem krvi, i pre nego što se pojave prvi simptomi.
Krvni test otkriva karcinom i pre pojave simptoma
Foto: Pixabay
Ovaj test istovremeno može da pokaže gde se karcinom nalazi i predstavlja nadu za rano otkrivanje bolesti.
 
Pre sedam godina, naučnici iz Ilumine, kompanije za sekvenciranje DNK u San Diegu, vodili su istraživanje tražeći fragmente DNK u krvi trudnica koji bi mogli da ukažu ​​na hromozomske abnormalnosti.
 
Tokom istraživanja, patolog je otkrio nešto neočekivano u 10 uzoraka krvi – umesto hromozomskih poremećaja, testiranje je pokazalo abnormalnosti DNK.
 
Ovo istraživačima nije imalo smisla, ali postojala je određena sumnja da je u pitanju karcinom.
 
Na osnovu daljih istraživanja, saznali su da je jedan od 10 učesnika zapravo dobio dijagnozu karcinoma, a drugi u toj podgrupi su takođe imali karcinom, uprkos činjenici da nisu imali simptome.
 
To je bilo dovoljno da kompanija Ilumina 2016. godine pokrene kompaniju pod nazivom Grail koja je kreirala novi test pod nazivom Galeri, a koji može da otkrije rane faze karcinoma i pre nego što se pojave simptomi.
 
U kliničkim studijama, ranija verzija Galeri testa pokazala je sposobnost otkrivanja više od 50 vrsta karcinoma na osnovu jedne analize krvi.
 
Studija sprovedena ove godine sa 6.600 učesnika koja je uključivala i kliniku Mejo, otkrila je 29 signala koji su praćeni dijagnozom karcinoma.
 
Grail je uključio više od 134.000 ljudi u klinička ispitivanja krvnog testa koji  takođe pokazuje gde se karcinom nalazi.
  • Orko

    08.11.2021 16:38
    Nauka
    Svaka cast. Da sto pre ovaj test bude i u lokalnoj upotrebi!
  • AV

    06.11.2021 20:35
    Ovo je vredno Nobela

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija