Barbados prvi u svetu otvara ambasadu u metaverzumu

Malo karipsko ostrvo Barbados je prva suverena zemlja u svetu koja je sa platfomom zasnovanom na blokčejnu potpisala sporazum o uspostavljanju digitalne ambasade.
Barbados prvi u svetu otvara ambasadu u metaverzumu
Foto: Pixabay
Vlada Barbadosa je u nedelju zvanično potpisala sporazum o osnivanju virtuelne ambasade u Decentralendu, digitalnom okruženju zasnovanom na Ethereumu, izvestio je CoinDesk, pozivajući se na Ministarstvo spoljnih poslova i spoljne trgovine te zemlje.
 
Ovo ostrvo ne planira da na tome stane sa svojom digitalnom ekspanzijom, i razrađuje detalje o sličnim sporazumima s nizom drugih platformi virtuelne realnosti, uključujući Somnijum Spejs i SuperVorld, navodi ministarstvo.
 
Kada su zvaničnici Barbadosa u avgustu prvi put odobrili ambasadu u metaverzumu, vlada je taj projekat opisala kao oblik "tehnološke diplomatije", navodeći da bi on mogao da otvori vrata daljoj kulturnoj razmeni sa drugim nacijama.
 
Otvaranje ambasade, koje je planirano u januaru, učiniće Barbados prvom državom u svetu koja je priznala "digitalnu suverenu teritoriju", prenosi Raša tudej.
 
Mada je ova inicijativa još uvek u ranoj fazi i donekle eksperimentalna, ona prati druge poteze ove države u sajber carstvu poslednjih godina, uključujući stvaranje elektronskog barbadoskog dolara 2016.
 
Taj koncept je predvodio sadašnji ambasador Barbadosa u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Gabriel Abed, koji takođe predvodi napore za uspostavljanje metaverzum ambasade.
 
"Ambasade su početna stanica za dobijanje vize za ulazak u neku zemlju ili za putovanja bez viza. Možete li da zamislite kako bi to izgledalo virtuelno? I kuda bi vas ta e-viza mogla odvesti?", rekao je Abed je u intervjuu za CoinDesk.
  • John

    16.11.2021 09:30
    Pranje novca 2.0
    ...
  • Mile rent-a mozak

    16.11.2021 09:10
    E, moja Ana. Da li se stidiš, dok ovo čitaš? Zar i napredna digitalizacija ekonomskog tajgera ima zastarelu digitalizaciju? What happened to Marko Đurić?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija

Sojuz lansiran prema svemirskoj stanici

Ruska svemirska letelica Sojuz s ruskim kosmonautom i dvema astronautkinjama, beloruskom i američkom, lansirana je s kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu prema Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS).