Instagram uvodi promene kako bi zaštitio tinejdžere na aplikaciji

Društvena mreža Instagram najavila je promene koje bi trebalo da aplikaciju učine sigurnijom za tinejdžere.
Instagram uvodi promene kako bi zaštitio tinejdžere na aplikaciji
Foto: Pixabay

Aplikacija bi za početak trebalo da doda oznaku za pauzu, pod nazivom "Take a Break", koja bi od danas trebalo da bude dostupna u Sjedinjenim Američkim Državama, Ujedinjenom Kraljevstvu, Kanadi i Australiji, objavljeno je na službenom blogu Instagrama.

Ako korisnici duže vremena provode na Instagramu, aplikacija će im predložiti da pauziraju. Tinejdžeri će potom dobiti predlog da im ova oznaka ostane aktivna, odnosno da dobijaju podsetnike nakon određenog vremena kontinuiranog korišćenja Instagrama.

Takođe, uz to će im "iskočiti" i predlozi šta da rade prilikom pauze od aplikacije, kao što je zapisivanje misli, slušanje omiljene muzike ili obavljanje svakodnevnih obaveza.
 
"Ako se odlučite za tu opciju, ona vas podstiče da napravite pauzu od Instagrama nakon što provedete određeno vreme u aplikaciji, 10, 20 ili 30 minuta. Opcija je deo šireg napora da se pokuša ljudima dati više kontrole nad njihovim iskustvom na Instagramu", rekao je ranije šef Instargrama Adam Moseri.
 
Korisnici će moći da koriste i oznaku za brisanje objava i priča koje su objavili pre nekoliko godina, a ona uključuje grupno brisanje videa i fotografija, lajkova i komentara. 
 
Ta oznaka biće dostupna od januara 2022. godine.
 
Od aprila 2022. na Instagramu bi trebalo da budu dodati i alati koji će roditelje upozoravati ako njihova deca predugo vremena provode na Instagramu, pa će biti moguće uvesti i neka ograničenja. 
 
Stiže i oznaka koja zabranjuje odraslima slanje poruke tinejdžerima koji ih ne prate, te će se odraslima isključiti mogućnost označavanja ili spominjanja tinejdžera ako ih ne prate. 
 
Na Instagramu bi trebalo da postane dostupna i opcija koja menja temu ako algoritam primeti da mlada osoba predugo gleda sličan sadržaj. Na ove promene Instagram se odlučio pre niza saslušanja Adama Moserija pred američkim Senatom u vezi sa zaštitom dece na internetu. 
 
Instagram i Fejsbuk se već neko vreme susreću sa kritikama o uticaju društvenih mreža na tinejdžere, a one su temeljene na internim istraživanjima.
 
Uzbunjivačica Franses Haugen otkrila je informacije o algoritmima i zaključila da Instagram "može navesti decu na vrlo nezgodne tematike poput recepata za zdravlje, koje naposletku dovode do promocije anoreksije".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija

Sojuz lansiran prema svemirskoj stanici

Ruska svemirska letelica Sojuz s ruskim kosmonautom i dvema astronautkinjama, beloruskom i američkom, lansirana je s kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu prema Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS).