Teleskop Džejms Veb stigao na idealno mesto - 1,5 miliona kilometara od Zemlje

Svemirski teleskop Džejms Veb gotovo mesec dana od lansiranja stigao je do konačnog odredišta 1,5 miliona kilometara od Zemlje, saopštila je američka svemirska agencija NASA.
Teleskop se nalazi na idealnom mestu za posmatranje kosmosa.
 
"Došli smo korak bliže otkrivanju misterije univerzuma", navela je NASA i dodala da će sa tog pažljivo odabranog mesta teleskop biti sa druge strane odsjaja Sunca i delovaće u tami i veoma velikoj hladnoći koja je neophodna za proučavanje svemira putem infracrvenih senzora.
Veoma složen inženjerski dragulj, najveći je i najmoćniji teleskop ikad lansiran u svemir. Izgrađen je u SAD pod upravom NASA-e uz pomoć evropske i kanadske svemirske agencije.
 
Istraživaće sa velikom preciznošću faze kosmosa, od prvog perioda univerzuma, velikog praska, do stvaranja prvih galaksija.
  • samo se pitam

    07.02.2022 07:38
    Kako je zakočio tamo na 1,5 mil km
  • Lala

    04.02.2022 20:47
    Crnjak
    A ovi nasi nicim izazvani jos raspravljaju o kosovu..
  • Milan

    26.01.2022 12:45
    Najzad lepe vesti umesto gde ko hoće da ratuje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija