VIDEO: Mask je pre četiri godine lansirao automobil u svemir, gde se vozilo sada nalazi?

Pre četiri godine Ilon Mask je sa Floride na raketi u svemir lansirao Tesla roadster.
Nakon uspešnog uzletanja Mask je na Tviteru objavio pogled iz njegovog automobila.
Ovaj sportski automobil se još kreće svemirskim prostranstvima, orbitalnom putanjom oko Sunca. Ponekad je udaljen od naše zvezde skoro kao Mars, a ponekad slično kao Zemlja.
Naravno, Mask auto nije poslao u svemir u sklopu naučnog istraživanja, nego kao marketinški trik. Radilo se o probnom lansiranju pa je "SpaceX" trebalo u svemir da prenese lažni teret. S obzirom na to da je Mask pre toga rekao da želi da to bude "najgluplja stvar koju možemo da zamislimo", odabrao je svoj luksuzni Tesla roadster.
 
U ponedeljak se vozilo nalazilo oko 375 miliona kilometara od Zemlje i oko 320 od Marsa, prolazeći kroz "ničiju zemlju", pokazuju podaci sa stranice whereisroadster.com, koja koristi NASA-ine podatke za praćenje vozila.
 
 
"Roadster je verovatno još u jednom komadu, ali moguće je da su ga do sada prošarali neki meteoroiti", rekao je za CNN astronom Džonatan Mekdovel iz opservatorije Harvard Smithsonian Center for Astrophysics.
 
Proći će blizu Marsa
 
Tokom protekle četiri godine roadster je prešao tri milijarde kilometara i napravio 2,6 krugova oko Sunca, prolazeći uglavnom kroz prazno područje svemira, odnosno vakuum. Ipak, ponekad prolazi blizu drugih nebeskih tela.
 
Godine 2020. svemirski Tesla prvi put se probližio Marsu, prošavši na razdaljini od osam miliona kilometara od planete, odnosno na oko 20 puta većoj udaljenosti nego što je ona između Zemlje i Meseca. Prema NASA-inim podacima, roadster verovatno neće proći blizu druge planete do 2035. godine, kada će ponovo doći blizu Marsa.
 
Zatim će se 2047. i 2050. godine dva puta približiti Zemlji na udaljenost od nekoliko miliona kilometara. Jedno je istraživanje procenilo da ima 22 odsto šanse da se automobil sudari sa Zemljom u sledećih 15 miliona godina. Šanse da se zaleti u Veneru ili Sunce su 12 odsto.
 
Ako zaista dođe do toga da se roadster uputi tačno prema našoj planeti, verovatno će se raspasti u komadiće prilikom ulaska u atmosferu. Naime, na Zemlju često padaju razni svemirski objekti, ali oni obično izgore u atmosferi i retko predstavljaju opasnost za naseljena područja.
 
Konačna sudbina roadstera verovatno se neće znati još mnogo miliona godina. Mask je 2018. rekao kako se nada da će ljudi u budućnosti već uspostaviti naselja na drugim planetama u Sunčevom sistemu i da će njegovi "potomci odvući roadster nazad u muzej".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija