NASA objavila da će na Mesec pasti deo SpaceX rakete, ali pašće nešto drugo

NASA je objavila kako je pogrešno identifikovala objekat koji bi 4. marta trebalo da se sruši na Mesec.
 NASA objavila da će na Mesec pasti deo SpaceX rakete, ali pašće nešto drugo
Foto: Pixabay
Prvobitno su njeni stručnjaci rekli da se radi o delu rakete SpaceX Falcon, ali sada navode da se verovatno radi o delu rakete iz prošle kineske lunarne misije.
Astronom Bil Grej, tvorac računarskog programa koji se koristi za određivanje putanja asteroida i drugih objekata, bio je prvi koji je izračunao smer udara ovog objekta u Mesec. Godine 2015. taj objekat je identifikovao kao drugu fazu rakete SpaceX Falcon.
Međutim, Grej je tokom vikenda rekao da je, nakon komunikacije s Džonom Điorđinijem iz NASA-inog instituta Jet Propulsion Laboratory, ustanovio kako je pogrešno identifikovano poewklo objekta.
 
"Džon je istakao kako sistem Horizons pokazuje da putanja letelice DSCOVR ne prolazi previše blizu Meseca", kazao je Grej, a prenosi CNN.
 
NASA je saopštila kako je objekat, koji bi 4. marta trebalo da udari u nama udaljeniju stranu Meseca, verovatno deo kineske misije Chang'e koja je lansirana 2014.
 
"Ne radi se o fazi SpaceX Falcona kao što je ranije objavljeno", navela je NASA.
 
Podsetimo, NASA je krajem januara objavila kako bi u martu na Mesec trebalo da padne deo rakete kompanije SpaceX, privatne kompanije u vlasništvu Ilona Maska. NASA je rekla da neće moći da posmatra udar rakete teške četiri tone iz svog Lunar Reconnaissance Orbitera, ali će naučnici pratiti da li će i kako sudar uticati na Mesec i može li se videti krater nakon pada.
 
Traženje kratera biće velik izazov i može potrajati nedeljama ili mesecima, rekao je portparol, uprkos tome opisujući sudar kao jedinstvenu pojavu koja "predstavlja uzbudljivu priliku za istraživanje".
 
Proučavanje kratera koji je formirao leteći objekat s poznatom masom i brzinom (putovaće brzinom od 9.000 kilometara na sat), kao i sastavom materijala, moglo bi pomoći u unapređenju naučnog proučavanja Meseca, navela je u januaru NASA.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija