Trojica ruskih kosmonauta stigli na Međunarodnu svemirsku stanicu

Trojica ruskih kosmonauta stigli su juče na Međunarodnu svemirsku stanicu (MSS) i oni su prvi kosmonauti koji su poleteli u svemir od početka napada Rusije na Ukrajinu.

Kosmonauti ruske svemirske agencije Roskosmos Oleg Artemjev, Denis Matvejev i Sergej Korsakov uspešno su poleteli sa ruskog kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu u letelici Sojuz MS-21.

Oni su stigli na stanicu nakon nešto više od tri sata, pridruživši se sedmočlanoj posadi koju čine dvojica Rusa, četvoro Amerikanca i jedan Nemac.
To je prvo lansiranje svemirske posade otkako je Rusija napala Ukrajinu 24. februara. Zbog rata su otkazana lansiranja svemirskih letelica i raskinuti ugovori.
 
Administrator NASA Bil Nelson rekao je za Asošiejted pres da i dalje postoji saradnja sa ruskim kosmonautima iz civilnog svemirskog programa.
 
"Oni su profesionalci. I pored svega, gore u svemiru, možemo da sarađujemo sa našim ruskim prijateljima, našim kolegama", rekao je Nelson.
 
Astronaut NASA Mark Vande Hej, koji je u utorak oborio američki rekord u jednom svemirskom letu od 340 dana, treba da napusti Međunarodnu svemirsku stanicu sa dvojicom Rusa u kapsuli Sojuz koja će sleteti u Kazahstan 30. marta.
 
U aprilu, još tri astronauta NASA i jedan italijanski astronaut treba da polete ka svemirskoj stanici.
  • Milan

    22.03.2022 21:16
    Mister X izgleda podržava sankcionisanje izbacivanjem ruskih mačaka sa međunarodnih takmičenja a izgleda da mu od Čajkovskog prepadne muka. Dobro, razumem da Čajkovski nije Vagner a ruske mačke nisu nemački ovčari ali to je razumnim ljudima neverovatno.
  • Moreeee!

    19.03.2022 20:37
    Rusi su stigli na stanicu u zutim kombinezonima, sa plavim aplikacijama! Ukrajinska zastava!
  • x

    19.03.2022 16:10
    x
    U svemiru moze jos poneki Rus da bude prihvacen, na planeti Zemlji ih sve sankcionisi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija