VIDEO: Napravljen robot koji može da oljušti bananu

Roboti u Japanu u fabrikama obavljaju jednostavne zadatke ili dostavljaju hranu posetiocima restorana.
Naučnici su sada predstavili robota koji je sposoban da izvrši delikatan zadatak ljuštenja banane bez gnječenja unutrašnjosti voća.
Iako je mašina s dve ruke uspešna samo u 57 odsto slučajeva, ljuštenje banane ukazuje na budućnost u kojoj će mašine obavljati suptilnije operacije od pomeranja metalnih delova ili isporuka kafe.
Video naučnika sa univerrziteta u Tokiju pokazao je kako robot hvata i ljušti bananu s obe ruke za otprilike tri minuta.
 
Naučnici Hičeol Kim, Yoshiyuki Ohmura i Jasuo Kunijoši trenirali su robota koristeći proces "dubokog učenja imitacije", u kojem su demonstrirali akciju ljuštenja banane stotine puta kako bi proizveli dovoljno podataka da robot nauči radnje i replicira ih.
 
 
U ovom slučaju, uspeh s bananama postignut je nakon više od 13 sati treninga.
 
Dok je još uvek podvrgnuta dodatnim ispitivanjima, Kunijoši veruje da njegova metoda treninga robota može naučiti robote da rade različite jednostavne ljudske zadatke.
 
Nada se da bolje obučeni roboti mogu ublažiti japanske probleme s nedostatkom radne snage, na primer, u fabrikama za preradu hrane koje uveliko zavise od ljudskog rada.

Teme

robot
  • Cocco

    10.04.2022 13:11
    I? Koliko je to sve koštalo?
    A zna to svaki majmun. Bez treninga!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija