Evropski parlament potvrdio: Svi mobilni moraće da imaju univerzalni punjač

Odbor Euvropskog parlamenta za unutrašnje tržište i zaštitu potrošača (IMCO) izglasao je predlog zakona o uvođenju univerzalnog punjača za mobilne telefone i druge elektronske uređaje.
Evropski parlament potvrdio: Svi mobilni moraće da imaju univerzalni punjač
Foto: Pixabay
Na taj način bi se potrošačima olakšalo njihovo korišćenje, uštedeo novac i smanjio e-otpad.
Četrdeset i tri od 45 članova IMCO-a usvojilo je stajalište o nacrtu EU zakona koji je sada pripremljen za glasanje na plenarnoj sednici EP-a u maju u Strazburu. Cilj je da se potrošačima što pre omogući korišćenje jedinstvenog punjača za mobilne telefone, tablete, digitalne kamere, slušalice, konzole, prenosne zvučnike i ostale male i srednje uređaje.
Time bi se, smatraju članovi Odbora, potrošačima smanjili troškovi, a smanjila bi se i količina elektronskog otpada.
 
Kakvi bi to bili punjači?
 
Uređaji bi trebalo da budu opremljeni USB utičnicom tipa C, bez obzira na to ko ih proizvodi, a jedini izuzetak bili bi uređaji koji su suviše mali za uvođenje ovog priključka, kao što su pametni satovi, uređaji za praćenje zdravlja i neka sportska oprema.
 
Prema istraživanju Eurobarometra, elektronski otpad najbrže je rastući izvor otpada u EU, a reciklira se samo 40 odsto.
  • Ja

    21.04.2022 12:19
    e nije...
    ... kraj za Apple . Njihovi punjaci su vec sa usb-c, razlika je samo u delu koji ulazi u sam telefon. A on je promenljiv.
  • Salamander

    21.04.2022 08:51
    bravo
    Sada napraviti 5 fela automobila, da svi imaju kompatibilne delove, na svetskom nivou, kozmetiku: spolja i opremu da budži kako ko voli, da može barem 50 godina da se servisira, ovoliki bes, hiperindustrijaluzacija i otpad guše planetu!!!
    Uvesti ponovo staklenu ambalažu, plastiku izredukovati!
  • Heheh

    21.04.2022 08:44
    Kraj Apple-ove jedinstvenosti po ulazima za punjace

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija