Na koje načine mobilni telefon može da vam pomogne u divljini

Ma koliko mislili da ste iskusni, snalažljivi i pronicljivi, nešto uvek može poći naopako, bilo da ste krenuli na planinarenje, kampovanje ili u laganu šetnju po prirodi.
Na koje načine mobilni telefon može da vam pomogne u divljini
Foto: Pixabay

Kako piše Euronews Srbije, s obzirom na to da je tehnologija danas neizostavni deo naših života, velike su šanse da ste sa sobom (gde god da ste krenuli), poneli vaš mobilni telefon. U slučaju da ste se izgubili u prirodi i da ne možete da pronađete put do vaše grupe, kampa ili kuće, vaš pametni mobilni telefon vam i te kako može pomoći, i to na mnogo različitih načina.

SOS
 
Prvo što će vam verovatno pasti na pamet jeste da pozovete vašu grupu ili lokalni broj za hitne slučajeve. Međutim, ono što možda ne znate jeste da vaš mobilni telefon poseduje izuzetno korisnu SOS opciju.
 
Ova opcija vam omogućava da automatski pozovete odabran broj pritiskom određenih tastera na vašem telefonu (obično su to power i volume tasteri), u zavisnosti od njegovog modela. Broj koji ste odabrali će takođe dobiti vašu trenutnu lokaciju, uz uključen GPS. Šta više, možete definisati i nekoliko brojeva telefona, tako da će oni biti pozvani jedan za drugim, a svi oni mogu dobiti i SMS poruku koja sadrži vaš poziv u pomoć i detalje o lokaciji. Izuzetno korisna opcija ukoliko nemate previše vreme, uplašili ste se ili ne možete da se setite baš svakoga koga želite da pozovete u takvom slučaju.
 
Pozivom na broj 112 dobićete upravu policije koja u zavisnosti od prijavljenog slučaja automatski obaveštava službu hitne pomoći i vatrogasce. Radi po principu lociranja mobilnog telefona, tako da automatski povezuje korisnika sa hitnom službom u regionu u kome se nalazi. Ovaj broj možete pozvati potpuno besplatno, i to čak i bez SIM kartice, u zavisnosti od mreže, mobilnog telefona i pokrivenosti. U našoj zemlji i dalje funkcionišu i brojevi 192, 193, 194, ali je aktivan i pomenuti 112 kao deo internacionalno prihvaćenog broja za hitne situacije.
 
GPS uvek možete iskoristiti kako biste pronašli put do vaše željene lokacije. Čak i sa malo kapaciteta baterije, biće dovoljno da saznate okvirni smer kretanja i zaputite se ka svom cilju. Ako ne posedujete GPS ili se ne snalazite, tu je i digitalni kompas koji poseduje najveći broj telefona - sigurno vam može pomoći u nezgodnim situacijama radi određivanja pravca kretanja.
Offline mape
 
Jako važna stvar za put u nepoznato jeste preuzeti offline mape pre početka puta. Google mape su sjajne ali zavise od interneta a čak i delovi koji se mogu preuzeti lokalno su samo segmenti punih mapa. Stoga je uvek bolje rešenje da preuzmete aplikaciju poput Here WeGo kod kojih možete preuzeti cele države odnosno mape država i imati ih na svom telefonu. Stoga ukoliko nemate internet pristup mape su i dalje tu, a kretanje se bazira na GPS modulu, navodi Euronews Srbija.
 
Knjige, priručnici i aplikacije o preživljavanju
 
Ukoliko čekate pomoć ili u divljini ostajete još nekoliko dana, dobro je rešenje da pre puta, ako je moguće, instalirate eBooks i preuzete aplikacije poput SAS Survival guide, Guide in Nature, Survival Guide 360 i sličnih, jer vam mogu biti od nezamenljive koristi. Sa sobom ne morate da nosite gomilu raskupusanih mapa, šema i knjiga - sve što treba da uradite jeste da pre vašeg putovanja unapred preuzmete sve što vam je potrebno u digitalnom formatu. Dosta ovih knjiga postoje i kao odvojene aplikacije, u slučaju da vam je taj način instaliranja nešto lakši.
 
Pored mapa, osnovnih vodiča i saveta za preživljavanje i navigaciju, u ovim knjigama i aplikacijama pronaći ćete i vodiče za prvu pomoć, kao i uputstvo kako da upalite vatru.
 
U odgovarajućim knjigama nalaze se i fotografije flore gotovo svih prirodnih područja. Uz njihovu pomoć naučićete kako da razlikujete jestive biljke i gljive od otrovnih, što je izuzetno korisno ako u prirodi ostanete bez hrane.
 
Veliki broj aplikacija za prepoznavanje biljaka omogućava da fotografisanjem biljke dobijete informaciju o kojoj se vrsti radi, što je korisno i unutar vašeg doma ili kada idete na izlet, a svakako u slučaju neophodnosti u prirodi. Samo je važno da se ne oslanjate na Google koji ima sličnu pretragu jer u divljni najčešće nećete imati pristup internetu. Stoga je važno da sve aplikacije preuzmete pre puta i da preuzmete sve podatke na svoj telefon.
 
Ko je ugasio svetlo?
 
Ako nikada niste bili u šumi noću, daleko od civilizacije, nemate pojma koliko može da bude mračna. U tom slučaju vam vaš mobilni telefon može biti od velike pomoći, ukoliko poseduje baterijsku lampu naravno.
 
Svetlo vaše baterijske lampe je izuzetno jako. Pored standardne navigacije po divljini, može vam pomoći da signalizirate za pomoć. Iako bljesak svetla vaše baterijske lampe sa uzvišenja često može biti dovoljan, možete je iskoristi i kako biste poslali poruku Morzeovom azbukom. Veliki broj aplikacija na AppStore i Google Play može da konvertuje fraze koje želite da izgovorite u Morzeovu abecedu, kako biste poslali poruku do udaljenih lokacija.
 
U slučaju da ostanete bez baterije i da vam se telefon ugasi, preko dana uvek možete da iskoristite sunčeve zrake i da pokušate da signalizirate pomoću vašeg ekrana. Pored toga, ne zaboravite da po potrebi kameru vašeg telefona možete iskoristiti kao neku vrstu "dvogleda" (iako ne može da se meri sa kvalitetom pravog dvogleda).
Ništa bez baterije
 
Verovatno vam je ovo već jasno, ali bez baterije skoro da ne možete da iskoristite nijedan od ovih saveta. Ipak, nije sve tako crno.
 
Za početak, pobrinite se da ponesete vodootporan telefon sa dobrom baterijom. Međutim, koliko god da traje baterija vašeg telefona, kad tad će se isprazniti. Zato je od izuzetne važnosti da sa sobom ponesete prenosivi punjač - po jako povoljnoj ceni možete nabaviti sasvim pristojan model. Imajući u vidu da bez telefona praktično ne možete ništa, ova investicija će vam se definitivno isplatiti.
 
Kako biste vašu bateriji što duže održali u životu, pobrinite se da isključite sve pozadinske aplikacije, bluetooth i slične opcije koji brzo prazne bateriju. U prirodi ste, sigurno nema wifi signala u okruženju, zbog toga, zašto bi ostao uključen? Isto je i sa bluetooth, dok GPS ima smisla držati aktivnim. Takođe ugasite sve pozadinske aplikacije - čak možete uključiti i Airplane mod koji će ovo uraditi za vas. Velika većina mobilnih telefona ima mod za uštedu baterije kada je ona pri kraju, ali ga možete uključiti kad god poželite, pa nije loše razmisliti da ga aktivirate od samog starta.
 
Imajte na umu i da se mnoge baterije na niskim temperaturama brže prazne, tako da pokušajte da držite telefon što bliže sebi. Na kraju, ako želite da uhvatite bolji signal, probajte da se popnete na lokaciju sa što većom nadmorskom visinom, bilo da je to neka stena koju pronađete u divljini, brdo ili drvo.
 
Zaključak
 
Ako ste se izgubili u prirodi i hitno vam treba pomoć, vaš mobilni telefon će vam sigurno biti od koristi. Ipak, ma koliko da ste se odomaćili u divljini, obavezno potražite pomoć što je pre moguće.
  • Sremac

    18.05.2022 12:36
    NeKupujteNista
    Ko krene u prirodu da seta, neka se ne brine mnogo jer je rec o Srbiji, koja je (povrsinski mala zemlja) i na koju god stranu da krenete peske, siguran sam, da ce te u roku od 24h naici na neko naseljeno mesto. Zato bez panike i ne kupujte nikakve dodatke za mobilni telefon - ne bacajte pare za bezveze stvari.
  • Realista

    04.05.2022 08:41
    zdrav razum
    Ako krenete sami ili sa društvom u divljinu bez gsm dometa obavezno obavestite nekog gde idete i koliko ćete se zadržati da bi taj mogao da obavesti spasilačke službe ako mu se ne javite u dogovoreno vreme, kontakte tih službi unapred obezbedite i svima prosledite.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija