Potvrđeno: Erupcija vulkana Tonga bila jača i od atomske bombe

Erupcija vulkana Tonga u januaru potvrđena je kao najveća eksplozija u atmosferi koja je zabeležena modernim instrumentima, navodi BBC.

Erupcija je bila znatno veća nego bilo koja vulkanska erupcija u 20. veku ili testiranje atomske bombe nakon Drugog svetskog rata, objavljeno je u naučnom listu "Sajens" nakon niza naučnih radova, u kojima su razmotreni svi podaci.

U novijoj istoriji, verovatno je samo erupcija vulkana Krakatoa 1883. godine u Indoneziji izazvala sličnu eksploziju u atmosferi.

Kako ističe BBC, veruje se da je katastrofalan događaj u Indoneziji odneo više od 30.000 žrtava, ali srećom, dodaje britanski javni servis, erupcija podvodnog vulkana Tonga 15. januara ove godine u južnom Pacifiku odnela je nekoliko života, iako je izazvala velike cunamije.
 
"Tonga je zaista bila globalan događaj, kao što je to bio Krakatoa, ali sada imamo sve te geofizičke sisteme za posmatranje koji su snimili nešto što je bez presedana, kada je reč o savremenim podacima", kazao je doktor Robin Matoza, sa Univerziteta Kalifornija u Santa Barbari.
 
Kolosalna eksplozija Tonge, koja je došla nakon nekoliko nedelja aktivnosti pod morem, proizvela je nekoliko vrsta talasa atmosferskog pritiska, koji su se širili na velike udaljenosti.
 
U slušnom opsegu frekvencija, ljudi udaljeni 10.000 kilometara na Aljasci prijavili su da su čuli buku koja se ponavljala, a ona je stigla i do Srbije 15 sati nakon erupcije.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija

Sojuz lansiran prema svemirskoj stanici

Ruska svemirska letelica Sojuz s ruskim kosmonautom i dvema astronautkinjama, beloruskom i američkom, lansirana je s kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu prema Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS).