Astronauti gube koštanu masu u svemiru, ne oporave se potpuno ni nakon godinu dana

Astronauti gube koštanu masu u svemiru, koju mnogi ne mogu da vrate ni nakon godinu dana na Zemlji, upozoravaju naučnici.
Astronauti gube koštanu masu u svemiru, ne oporave se potpuno ni nakon godinu dana
Foto: Pixabay
Prethodna istraživanja pokazala su da astronauti gube između jedan i dva odsto gustine kostiju za svaki mesec u svemiru, pošto nedostatak gravitacije smanjuje pritisak na njihove noge.
 
Da bi saznali kako se astronauti oporavljaju nakon što im se noge vrate na tlo, nova studija skenirala je zglobove i članke 17 astronauta pre, tokom i nakon boravka na Međunarodnoj svemirskoj stanici (MSS).
"Ispostavilo se da je gustina kostiju koju su astronauti izgubili jednaka količini koju bi izgubili tokom nekoliko decenija na Zemlji", kaže koautor studije Stiven Bojd sa Univerziteta Kalgari i direktor Instituta za zdravlje kostiju i zglobova.
 
Naučnici su otkrili da se gustina potkolenice devet astronauta nije potpuno oporavila nakon godinu dana na Zemlji, prenosi "Sajens alert".
Astronauti koji su išli u najduže misije, koje su trajale od četiri do sedam meseci na MSS, najsporije su se oporavljali.
 
Bojd napominje da je to veliki problem za planirane buduće ljudske misije na Mars, u kojima bi astronauti mogli provesti i više godina u svemiru.
 
"Hoće li vremenom sve to nastaviti da se pogoršava? Ne znamo. Moguće je da nakon nekog vremena postignemo stabilno stanje ili je moguće da nastavimo da gubimo gustinu kostiju", navodi Bojd.
 
Prethodna studija iz 2020. godine predvidela je da će, tokom trogodišnjeg svemirskog leta na Mars, 33 odsto astronauta biti izloženo riziku od osteoporoze.
 
Naučnici opisuju bestežinsko stanje u svemiru kao najdrastičniju fizičku neaktivnost.
 
"Čak i uz dva sata bavljenja sportom dnevno, to je kao da ste ostali 22 sata prikovani za krevet. Posadi neće biti lako da kroči na tlo Marsa kada stigne", navode stručnjaci.
 
U nastojanju da objasne ove probleme astronauta, lekari upoređuju kosti tela sa Ajfelovim tornjem čija struktura gubi šipke koje je drže.
 
Astronauti, koji su uglavnom u formi i u četrdesetim godinama, nisu primećivali ​​drastičan gubitak koštane mase, objašnjavaju naučnici, ističući da je osteoporoza poznata kao "tiha bolest".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija

Sojuz lansiran prema svemirskoj stanici

Ruska svemirska letelica Sojuz s ruskim kosmonautom i dvema astronautkinjama, beloruskom i američkom, lansirana je s kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu prema Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS).