VIDEO: Počinje proizvodnja automobila sa solarnim panelima

Holandska kompanija "Lajtjir" (Lightyear) objavila je da ove jeseni počinje serijsku proizvodnju automobila sa solarnim panelima – "lajtjir 0".

Model automobila "lajtjir 0" će imati zakrivljene solarne panele na svom krovu, haubi i prtljažniku koji će da dodatno napajaju električnu bateriju tokom vožnje (ili dok stoji parkiran), a prve isporuke u Evropi najavljuju se već za novembar, prenosi RTS.

U kompaniji naglašavaju da će njihov model automobila moći da prevali oko 625 kilometara bez zaustavljanja da bi se punila baterija i da će imati dodatni domet do 70 kilometara dnevno zahvaljujući solarnim panelima. Poređenja radi, to je nešto više od "Tesle model 3" (600 kilometara) i znatno više od "Kije niro long rejndž"(460 kilometara).
Svaki sat na suncu će dodati do 10 kilometara napunjenosti baterije, kažu u "Lajtjiru". Solarni paneli daju dodatno napajanje za duga putovanja, ali takođe, znači da će se manje vremena provoditi na mestima za punjenje – ili će punjenje biti nepotrebno.
 
U kompaniji naglašavaju da u zemljama kao što su Španija ili Portugal, u kojima ima dosta sunčanih dana, ako se svakodnevno prelazi manje od 35 kilometara, baterija neće morati da se puni skoro sedam meseci. U zemljama poput Holandije u kojima dominira oblačno vreme, automobil bi trebalo da se napuni nakon dva meseca.
 
Ali kako se ceo koncept "lajtjira 0" zasniva na poboljšanju efikasnosti i smanjenju vremena punjenja, njegova maksimalna brzina će biti samo 160 kilometara na sat, a vreme potrebno da ubrza od 0 do 100 kilometara je sporih 10 sekundi, čega su svesni i u kompaniji.
 
Pored toga, auto će biti i vrlo skup. Koštaće 250.000 evra. U kompaniji se nadaju da će do 2025. godine lansirati i "narodni model", uslovno nazvan "lajtjir dva" – koji će koštati oko 30.000 evra.
 
 
I druge kompanije razvijaju automobile sa solarnim panelima, ali nijedna još nije spremna da započne serijsku proizvodnju i izađe na tržište. Proizvodnja modela "Sono Sion" planirana je za 2023. godinu, i obećavaju da će u solarni paneli obezbediti u proseku 15 kilometara solarnog dometa dnevno.
 
"Aptera never čardž"je trotočkaš futurističkog izgleda za koji u kompaniji tvrde da će prikupljati 65 kilometara solarne energije dnevno. U Apteri su rekli da se nadaju da će serijska proizvodnja početi 2023. godine, kao i da već imaju 24.000 rezervacija.
  • Realista

    04.07.2022 14:11
    konzumerizam...
    Još jedna konzumna glupost koju će oni sa više para od pameti jedva dočekati da pokažu komšijama...
  • Ivan

    04.07.2022 13:50
    Nemojte biti naivni. Nema tog solarnog da moze napuniti bateriju koja trosi stotine ampera motor da krene. I da ih ima 20 velikih nemoze da napuni nikakve baterije. Treba pun solarni kut do panela i velicina panela ampera barem 20% od baterije a to je premali krov i hauba.
  • Sakomuglavu

    04.07.2022 13:27
    @Miki
    Koliko nepravde pa sve bitne investicije odose u Budisavu,sta znaci dobro se udati!!!!!:):):):) Ajmo minuse botineeee.....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija