FOTO: NASA objavila još četiri fotografije svemira sa teleskopa Džejms Veb

Posle prve slike svemirskog teleskopa Džejms Veb vrednog 10 milijardi dolara, koja je objavljena u Beloj kući, predstavljene su četiri dodatne fotografije kosmosa.
Uz jedan izuzetak, najnovije slike pokazale su delove svemira ranije viđene drugim teleskopima. 

Ali, moć teleskopa Džejms Veb, udaljenost od Zemlje i korišćenje spektra infracrvenog svetla pokazali su ih u novom svetlu.

"Svaka slika je novo otkriće i svaka će dati pogled na čovečanstvo kakav nikada pre nismo videli", rekao je administrator NASA Bil Nelson, oduševljen slikama, javlja AP.
 
 
Ovaj teleskop je naslednik čuvenog svemirskog teleskopa Habl.
 
 
Glavni ciljevi Džejms Veba uključuju fotografisanje prvih zvezda koje su zasijale u univerzumu, kao i pronalazak naseljivih planeta izvan našeg Sunčevog sistema.
  • Krk u brk

    15.07.2022 13:34
    Vidim, ravnozemljasi se javaljaju u komentarima kao da vladaju materijom bolje od Nase.
  • Lala

    15.07.2022 11:58
    Crnjak
    Ajde ti objasni jednom prosecnom srbinu da postoji pomracenje sunca ..i da je to prirodna pojava i ne treba da slusa crkvu i da se skriva u pudrumu. Narod koji je zaostao u srednjem veku,kome je i dan danas tema bitka na kosovu...sta reci a ne uvrediti isti taj narod...
  • Sale032

    14.07.2022 00:16
    Uzaludno
    Bacanje tolikih para na svu tehniku a nikad nista novo nije pronadjeno toliko gladnih na ovoj zemlji a oni traze nove naseljive planete...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija

Sojuz lansiran prema svemirskoj stanici

Ruska svemirska letelica Sojuz s ruskim kosmonautom i dvema astronautkinjama, beloruskom i američkom, lansirana je s kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu prema Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS).