NASA i Roskosmos potpisali sporazum o saradnji

NASA i ruska svemirska agencija Roskosmos potpisale su sporazum o integrisanju letova na Međunarodnu svemirsku stanicu.
NASA i Roskosmos potpisali sporazum o saradnji
Foto: Pixabay
To će omogućiti ruskim kosmonautima da lete svemirskim brodovima američke proizvodnje, kao i američkim astronautima da lete ruskim, navele su agencije danas.

"Sporazum je u interesu Rusije i SAD i promovisaće razvoj saradnje u okviru programa ISS", navodi se u saopštenju Roskosmosa i dodaje da će on olakšati "istraživanje svemira u miroljubive svrhe", prenosi Rojters.

Prvi integrisani letovi prema novom sporazumu desiće se u septembru, saopštila je NASA, a američki astronaut Frenk Rubio poleteće prema svemirskoj stanici sa kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu koji je iznajmljen od strane Moskve, zajedno sa dvojicom kosmonauta, Sergejem Prokopjevim i Dmitrijem Petelinom.
 
U zamenu, kosmonautkinja Ana Kikina pridružiće se dvojici američkih astronauta i jednom japanskom astronautu na letu SpejsIks (SpaceX) u orbitalnu laboratoriju, koji će biti lansiran iz NASA-inog svemirskog centra Kenedi na Floridi.
  • Bojan

    16.07.2022 12:28
    ahahahah a ti Evropo seci gasovode i pali elektrane na ugalj ahahahaha
  • Realista

    15.07.2022 20:35
    ko je ostavio autogram?
    A ko je potpisnik sporazuma Rogozin ili Borisov - jer bi to objasnilo dosta...?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija