Japanski naučnici imaju rešenje za gravitaciju na Marsu i Mesecu - rotirajući objekti od stakla

Istraživači sa japanskog Univerziteta Kjoto objavili su da se gravitacija na Marsu i Mesecu može rešiti izgradnjom rotirajućih objekata od stakla, čime bi došlo do stvaranja veštačke gravitacije.
Japanski naučnici imaju rešenje za gravitaciju na Marsu i Mesecu - rotirajući objekti od stakla
Foto: Pixabay
Naučnici ističu da bi proces rotacije objekata stvorio privlačenje nalik gravitaciji koja se sreće na Zemlji, te da bi time bili rešeni problemi sa kojima su se susretali astronauti prilikom svojih misija.
Prema istraživačima sa Kjota, izgradnjom veštačkih gravitacionih objekata, nazvanih "Lunarno staklo" i "Marsovo staklo" na Mesecu i Marsu, ljudi koji dolaze na ove planete bi mogli da iskuse gravitaciju nalik Zemlji.
Iako bi realizacija ideje o izgradnji staklenih zgrada mogla da potraje, naučnici navode da se nadaju da će uspostaviti osnovni model veštačke gravitacije na Mesecu do 2050. godine.
 
Kako se navodi u planu koji su izložili, "Lunarno staklo" bi trebalo da bude rotirajuća zgrada cilindričnog oblika, širine 100 metara i visine 400 metara.
 
Ukupno vreme rotacije ovog objekta bi bilo 20 sekundi i tokom svake rotacije on bi proizveo gravitacionu silu jednaku jednom "G" (Zemljina gravitacija = 9,81 m/s2) koristeći centrifugalni efekat (sila koja se stvara usled kretanja rotirajućeg tela), te bi sila stvorena ovim kretanjem zamenila gravitaciju.
  • Zare

    20.09.2022 10:00
    @Ранко
    Sigurno Kinezi ne bi transportovali staklo sa zemlje, nego bi ga na licu mesta pravili od silicijuma koga ima u izobilju na mesecu koristeci suncevu energiju. Gledao sam, koliko se secam, nemackog eksperimenta u Sahari gde su na principu 3D stampaca topili pesak velikom lupom formirajuci odredjene oblike.
  • Ранко

    22.07.2022 14:37
    Све разумем али не и стакло.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija