Teleskop na La Palmi opremljen "tehnološkim čudom": Otkriva kako je formiran Mlečni put

Naučnici su opremili jedan od najmoćnijih zemaljskih teleskopa novom tehnologijom "Viv", koja će otkriti, u dosad neviđenim detaljima, kako se galaksija Mlečni put formirala.
Teleskop na La Palmi opremljen "tehnološkim čudom": Otkriva kako je formiran Mlečni put
Foto: Pixabay

Vilijam Heršel Teleskop (VHT), smešten na španskom ostrvu La Palma, moći će da nadgleda 1.000 zvezda na sat, dok ne mapira pet miliona zvezda, preneo je BBC.

Super-brzi uređaj za mapiranje povezan sa VHT analiziraće sastav svake zvezde i brzinu kojom se kreće.
Pokazaće i kako se stvarao Mlečni put milijardama godinama.
 
Profesor sa Univerziteta Oksford Gevin Dalton, koji je proveo više od 10 godina razvijajući novi instrument, poznat kao "Viv", rekao je da je više nego uzbuđen jer je sve spremno.
 
"Ovo je fantastično dostignuće mnogih koji su omogućili da se ovo desi i sjajno je videti da sve radi. Sledeći korak je nova avantura, to je prosto briljantno", kazao je Dalton.
 
"Viv" je instaliran na VHT, koji se nalazi visoko na planinskom vrhu La Palme. Sačinjen je od 80.000 delova i predstavlja "inženjersko čudo", navodi britanski javni servis.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija

Sojuz lansiran prema svemirskoj stanici

Ruska svemirska letelica Sojuz s ruskim kosmonautom i dvema astronautkinjama, beloruskom i američkom, lansirana je s kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu prema Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS).