Još jedna u nizu milionskih kazni za Gugl

Australijska komisija za konkurenciju i potrošače (ACCC) kaznila je Gugl (Google) sa 60 miliona dolara zbog toga što je kompanija skoro dve godine obmanjivala korisnike Androida u Australiji.
Još jedna u nizu milionskih kazni za Gugl
Foto: Pixabay
Gugl je od januara 2017. do decembra 2018. godine obmanjivao australijske korisnike Androida u vezi sa prikupljanjem i upotrebom podataka o njihovoj lokaciji, prenosi B92.
ACCC je rekla da je Gugl nastavio da prati Android telefone korisnika iako su onemogućili "Istoriju lokacija" u podešavanjima uređaja.
Dok su korisnici bili obmanuti misleći da će ovo podešavanje onemogućiti praćenje lokacije, drugo podešavanje naloga pod nazivom "Aktivnost na vebu i u aplikacijama" koje je podrazumevano uključeno omogućilo je kompaniji da prikuplja, skladišti i koristi podatke o lokaciji koji mogu identifikovati korisnika.
 
ACCC kaže da se na osnovu dostupnih podataka procenjuje da je pogođeno više od 1,3 miliona Google naloga australijskih korisnika.
 
ACCC kaže da su "lični podaci o lokaciji su osetljivi i važni za neke korisnike" i da bi neki od korisnika možda doneli različite izbore o prikupljanju, skladištenju i korišćenju podataka o njihovoj lokaciji da ih Google nije obmanjivao.
 
Postupak protiv Google-a pokrenut je u oktobru 2019. godine, a u aprilu 2021. godine je australijski savezni sud utvrdio da je Google prekršio australijski zakon obmanjujući korisnike o prikupljanju i korišćenju podataka o njihovoj lokaciji.
Gugl je u međuvremenu rešio sve probleme koji su doveli do ove kazne, pri čemu se korisnicima više nisu prikazivale obmanjujuće informacije koje sugerišu da će isključivanjem praćenja istorije lokacija prestati prikupljanje informacije o mestima na koja idu sa svojim uređajima.
 
Francuska Nacionalna komisija za informatiku i slobodu (CNIL) je u januaru takođe kaznila Google sa 170 miliona dolara jer je posetiocima veb sajta otežavao odbijanje kolačića za praćenje skrivanjem ove opcije iza više klikova.
  • Zemlja čudesa

    21.08.2022 16:02
    Besplatni softver?
    Kako pre par godina reče jedan od direktora Epla - Ako nisi kupac, onda si roba.
  • mns

    16.08.2022 23:33
    da je pravde
    kazna bi morala biti i veća... za google nema zdrave konkurencije, a trebalo bi...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija

Sojuz lansiran prema svemirskoj stanici

Ruska svemirska letelica Sojuz s ruskim kosmonautom i dvema astronautkinjama, beloruskom i američkom, lansirana je s kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu prema Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS).