AUDIO: Ovako zvuči crna rupa

NASA je na svom profilu na Tviteru objavila audio-snimak iz svemira, koji predstavlja zvučne talase koji dolaze iz crne rupe i prolaze kroz grupu galaksija.
"Pogrešna pretpostavka da u svemiru nema zvukova potiče od činjenice da je većina svemira vakuum, kojim ne mogu da putuju talasi. Grupa galaksija ima toliko gasova da smo uhvatili stvarni zvuk. On je ovde pojačan i pomešan sa drugim podacima da bi se čula crna rupa", napisali su ispod snimka.
Takozvana sonifikacija razlikovala se od prethodnih napora koji su se sveli na prevođenje astronomskih podataka u zvuk. Ovaj put su se u zvuk prevodili zvučni talasi koje su naučnici zabeležili.
NASA je objasnila da su ti zvučni talasi potom resintetizovani u zvukove koje čovek može da čuje. Zabeleženi tonovi povišeni su za 57 ili 58 oktava i nisu reprodukovani pomoću violina ili drugih instrumenata.
 
  • Silver

    31.08.2022 21:58
    pa crnu rupu su izmislili srbi sta ste misili------
  • Vladan

    24.08.2022 12:07
    Možda se varam ali...
    Ovo zvuči kao "Bože pravde"
  • jamajka

    24.08.2022 09:08
    sjajno!
    Moćno i očekivano.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija