FOTO: Objavljena najdetaljnija slika Meseca do sada

Neverovatno detaljna fotografija Meseca koja prikazuje sve njegove kratere, boje i teksture zadivila je ljude širom sveta, a nisu je snimili teleskopi NASA-e.
FOTO: Objavljena najdetaljnija slika Meseca do sada
Foto: Pixabay
Slika od 174 megapiksela, koja detaljno prikazuje boje Meseca, kratere i sjajnu auru, napravila su dva američka astro-fotografa.
Endru Makarti, fotograf poznat po izrazito detaljnim fotografijama, udružio se sa planetologom i kolegom fotografom Konorom Meternom, prenosi CBS News.
Mekarti je snimio više od 200.000 detaljnih fotografija Meseca iz Arizone, obuhvativši svaki centimetar njegove površine, dok se Matern fokusirao na boje, snimivši još 500 fotografija koje su istakle crvene, sive, plave i smeđe boje koje pomažu u stvaranju jedinstvene celine.
 
 
Zatim su slagali fotografije jednu na drugu i proveli narednih devet meseci prilagođavajući i uređujući podatke dok konačna slika nije bila gotova.
 
"Endru se isključivo bavio detaljima, dok sam se ja bavio bojama. To nam je omogućilo da dobijemo pun Mesec", rekao je Metern u intervjuu za NPR.
 
Makarti je sliku opisao kao "najdetaljniju sliku Meseca dosad".
 
Makarti je sliku nazvao "Lov na Artemis" i rekao da je ona "zajednička počast" NASA-inoj predstojećoj misiji "Artemis I". Ova misija će vratiti astronaute na Mesec prvi put od 1972. godine.

Teme

MESEC
  • Ming

    20.09.2022 18:57
    Tragovi
    Tragovi sletanja na Mesec su odavno viđeni i snimljeni.
    https://www.planetary.org/articles/3172
  • Goran

    30.08.2022 14:55
    posete
    Mene samo zanima kako nema nikakve satelitske slike tragova sletanja namesec? Odnosno kako nije moguće teleskopom videti ostatke lunarnog rovera i tragove prve posete mesecu?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija

Sojuz lansiran prema svemirskoj stanici

Ruska svemirska letelica Sojuz s ruskim kosmonautom i dvema astronautkinjama, beloruskom i američkom, lansirana je s kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu prema Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS).