Lansiranje rakete na Mesec ipak odloženo

Raketa naredne generacije NASA koja je danas trebalo da bude lansirana u okviru misije "Artemis" u Kejp Karanevalu na Floridi, otkazana je zbog tehničkih problema.
Kao uzrok se navodi "curenje iz motora koje nije moglo biti otklonjeno", navodi BBC.
Inače, raketa je trebalo da bude lansirana u okviru testa koji će trajati šest nedelja i da prati put oko Meseca i nazad, što bi bio uvod za pokretanje programa "Artemis", naslednika "Apola".
Raketa visoka 98 metara "Space launch system" sa kapsulom Orion trebalo je da bude lansirana iz Svemirskog centra "Kenedi" u Kejp Kanaveralu u 08.33 po lokalnom vremenu (14.33 po srednjeevropskom).
 
Jedan problem, koji su zvaničnici NASA prošle nedelje naveli kao potencijalan zastoj za današnje lansiranje, mogao bi da se desi tokom dopunjavanja rakete gorivom, ukoliko popravljeni priključak vodonika ne bude uspeo da izdrži. Zvanicnici NASA rekli su takođe da razmatraju i mogućnost curenja helijuma u lansirnoj rampi.
 
NASA je odredila 2. i 5. septembar kao rezervne datume za lansiranje.
  • @Ranko

    31.08.2022 09:06
    Internet nije americki. Nije niciji zapravo. Ako kojim slucajem mislis ko je prvi izmislio internet to su bili japanci.
  • Bela

    30.08.2022 12:56
    "curenje iz motora" ?
    Sigurna je samo najava Vatrometa iznad Floride 5. septembra !
  • Ranko

    29.08.2022 15:54
    Smešno je da čovek koristi američki internet da bi čupao gluposti o Americi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija