U subotu novi pokušaj lansiranja rakete na Mesec

Američka svemirska agencija NASA saopštila je da će u subotu ponovo pokušati da lansira svoju novu raketu na Mesec.
Pokušaj lansiranja u ponedeljak je morao da bude otkazan jer se jedan motor, od ukupno četiri, nije ohladio do potrebne temprature za rad, preneo je BBC.
Posle razmatranja podataka inženjeri veruju da sada shvataju zašto se to desilo. Smatraju da je to povezano s neispravnim čitanjem senzora i da mogu da reše problem na dan lansiranja.
Curenje goriva, a zatim i problem s motorom tokom završnih priprema za poletanje, naveli su NASA-u da u ponedeljak odloži lansiranje svoje moćne rakete na Mesec, koja bi u orbitu oko njega ponela tri probne lutke u kapsuli.
 
NASA je više puta počinjala i zaustavljala punjenje rakete "Space Launch Sistem" sa skoro milion galona superhladnog vodonika i kiseonika. Uzrok je curenja visoko eksplozivnog vodonika na istom mestu gde je došlo do curenja tokom generalne probe u proleće.
 
Raketa je trebalo da postavi kapsulu za posadu u orbitu oko Meseca. To lansiranje bi bila prekretnica u američkoj nameri da astronauti ponovo odu na površinu Meseca, prvi put otkako je program Apolo okončan pre 50 godina.
 
Duga 98 metara, ona je najmoćnija raketa koju je ikada napravila NASA, koja je nadmašila čak i Saturn V koji je astronaute Apola odveo na Mesec.
 
Lansiranje, kad do njega dođe, biće prvi let u NASA-inom programu istraživanja Meseca u 21. veku, nazvanom Artemis, po Apolonovoj mitološkoj sestri bliznakinji.
 
Pod pretpostavkom da prvi let, s lutkama, prođe dobro, astronauti će na drugi let oko Meseca i nazad, već 2024. godine. Sletanje dve osobe na Mesec moglo bi da usledi do kraja 2025. 
  • Mad Hatter

    31.08.2022 13:08
    @ E sad
    Odmori malo. Znamo da ti nije lako.

    Toliko informacija na internetu a ti zbunjen ...
  • Pop Vasa

    31.08.2022 10:30
    Ne bacajte bisera pred svinje.

    Kako očekivati od nekoga ko nema srednju školu da razume misiju na Mesec? Internet je pun informacija o tome ali treba znati jezike i razumeti o čemu se govori. Sajt NASE obiluje podacima o prethodnim misijama na Mesec ali naš komentator više veruje Milomiru.
  • Minimax

    31.08.2022 09:38
    'Došao astronaut na Mesec,
    al' ne zna kako će do kraja meseca,...'

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija