VIDEO Apple predstavio novi iPhone 14: Poruke preko satelita u hitnim slučajevima, detekcija sudara

"Apple Inc" predstavio je niz novih modela iPhone 14 koji mogu da pošalju poziv za pomoć putem satelita u hitnim slučajevima, a imaju i mogućnost detekcije sudara.
Dva modela biće dostupna kupcima u pretprodaji od 9. septembra - Phone 14 od 799 i iPhone Plus od 899 dolara.
Apple tvrdi da je uspostavio sistem koji će moći da se koristi u hitnim službama tokom hitnih slučajeva u udaljenim oblastima. Takođe je rečeno da će u nekim situacijama korisnici moći da koriste njegovu aplikaciju FindMi da označe svoju lokaciju putem satelita kada nemaju drugi izbor. 
Globalstar je u kominikeu naveo da će biti satelitski operater za Apple-ovu hitnu SOS uslugu, što je uticalo na veliki skok akcija kada su u pitanju deonice deonice Globalstara. One su u sredu pale za oko 16 odsto da bi, uoči objave ugovora sa Apple-om, porasle za 50 odsto.
 
Druge kompanije preuzimaju različite funkcije. Osnivač kompanije "SpaceX" Ilon Mask izjavio je prošlog meseca da sarađuje sa T-Mobile-om na korišćenju svojih Starlink satelita za direktno povezivanje telefona na internet. 
 
Apple-ov iPhone 14 Plus model će imati veći ekran kao Apple-ovi iPhone Pro modeli, ali A15 će zadržati procesorski čip kao prethodni iPhone 13. 
 
 
Kompanija iz Kupertina, Kalifornija, takođe je pokazala trio novih Apple satova, uključujući i novi Watch Ultra model namenjen ekstremnim sportovima i ronjenju.
 
Ultra ima veću bateriju koja može da izdrži veća iskušenja kao što je triatlon i bolju hidroizolaciju i otpornost na temperaturu za rad u spoljašnim pritiscima kao i bolje GPS sportsko praćenje. Novi satovi uključuju nadograđeni model pod nazivom SE i sat serije 8 sa detekcijom sudara i režimom niske potrošnje za 36 sati trajanja baterije.
 
 
Početna cena Serije 8 sa mobilnim telefonom biće 499 dolara, a modela SE, takođe sa telefonom, 299 dolara. Ultra, koji uključuje mobilnu mrežu u osnovnom modelu, koštaće 799 dolara i biće dostupan 23. septembra.
 
Apple je rekao da novi sat Serije 8 ima senzor temperature koji će omogućiti ženama da sa prethodno instaliranom aplikacijom mogu da prate mesečne cikluse i da retroaktivno vide kada su u ovulaciji. Kompanija je posebno naglasila značaj privatnosti u praćenju ciklusa.
 
Podaci o privatnosti i reproduktivnom zdravlju postali su fokus tehnoloških kompanija nakon odluke Vrhovnog suda SAD kojom je ukinuto ustavno pravo na abortus u SAD. 
 
Ali dok su dodaci poput Apple Watch-a povećali prodaju Apple-ove postojeće korisničke baze, iPhone ostaje temelj njihovog poslovanja sa 52,4 odsto prodaje u poslednjoj fiskalnoj godini.
 
Appleove akcije su porasle za 0,6 odsto više za samo sat vremena nakon prezentacije. Neki analitičari veruju da bi Apple mogao da predstavi i posebne slušalice koje su u stanju da reprodukuju "mešovitu stvarnost". Očekuje se da će uređaj imati kamere koje prenose optičke informacije na spoljašnji svet do korisnika, dok objekte u fizičkom svetu mogu predstaviti u digitalnoj formi.
 
Analitičari očekuju da će uređaj stići u prodaju najranije sledeće godine, jer se mnogi planovi za proizvod drže u strogoj tajnosti sve do pojave na tržištu. Konkurencija se takođe aktivirala, pa su tako već najavljene suparničke slušalice pod nazivom Project Cambria, koje proizvodi "Meta Platforms Inc" i koja troši milijarde dolara na projekat.
 
Ali da bi imao atraktivne aplikacije za nove slušalice, Apple će možda morati da programerima ostavi dosta vremena da se upoznaju sa njima.
  • Arctic

    09.09.2022 11:55
    Crash
    Sudeći po novim opcijama, crash detection i satelitsko povezivanje, kao da Apple ima info da će doći do neke katastrofe i apple korisnici treba da prežive.
  • Pera

    08.09.2022 16:13
    Preskupo za nas
    Na istoku stare price, a na zapadu nista novo...
  • miki

    08.09.2022 09:09
    svašta
    @Voldi

    Izvini, a kako to 1 te isti proizvod godinama???

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija

Sojuz lansiran prema svemirskoj stanici

Ruska svemirska letelica Sojuz s ruskim kosmonautom i dvema astronautkinjama, beloruskom i američkom, lansirana je s kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu prema Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS).