Kineski rover za Mars nastavlja rad u decembru

Kineski rover za Mars Čurong, koji je trenutno u režimu mirovanja, kako se očekuje, automatski će se probuditi u decembru kada njegov nivo energije pređe 140 vati.
Kineski rover za Mars nastavlja rad u decembru
Foto: Pixabay
Kako je saopštio tim istraživača, temperatura komponenti poput baterije porašće iznad minus 15 stepeni Celzijusa.
Đia Jang, zamenik glavnog dizajnera misije Tjanven-1 Mars iz Kineske akademije za svemirsku tehnologiju, rekao je da će Čurong nastaviti rad kada ispuni ova dva specifična uslova. On je tu vest saopštio na skupu posvećenom popularizaciji nauke održanom u Pekingu u ponedeljak uveče, prenela je Sinhua.
Nakon buđenja, kineski rover će nastaviti da ide na jug kako bi prikupio više podataka o planeti, dodao je Đia.
 
Čurong je zbog zimske hladnoće i prašnjavog vremena na Marsu prešao u režim mirovanja 18. maja ove godine, pošto je prešao oko 1.921,5 metara po površini te planete.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija

Sojuz lansiran prema svemirskoj stanici

Ruska svemirska letelica Sojuz s ruskim kosmonautom i dvema astronautkinjama, beloruskom i američkom, lansirana je s kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu prema Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS).