Kina koristi bespilotne letelice za poboljšanje padavina iznad Tibeta

Kineska velika civilna bespilotna letelica (UAV) nedavno je izvršila zasejavanje oblaka iznad Tibetanske visoravni (Ćinghaj), saopštila je Kineska avioindustrijska korporacija (AVIC).
Kina koristi bespilotne letelice za poboljšanje padavina iznad Tibeta
Foto: Pixabay (ilustracija)
Kako prenosi kineska agencija Sinhua, bespilotna letelica Wing Loong-2H otkrila je kišonosne oblake i uspešno obavila operaciju veštačke kiše i pojačavanja snežnih padavina iznad lanca Aemje Ma-čhen u regionu Sanđiangjuan na Tibetanskoj visoravni, saopštio je AVIC, vodeći proizvođač aviona u zemlji.

Ova operacija je deo zajedničkih napora Centra za modifikaciju vremena pri Kineskoj upravi za meteorologiju (CMA), Centra za meteorološko posmatranje pri CMA i drugih.

Kako se navodi u saopštenju AVIC, velika bespilotna letelica je opremljena katalizatorskim uređajem za poboljšanje padavina.
 
Takođe je nosila uređaj za detekciju padavina u oblaku zbog osmatranja i obezbeđivanja podataka za studiju o karakteristikama i strukturi kišonosnih oblaka na Tibetanskoj visoravni i efektima povećanja padavina.
 
Studija pomaže da se olakša istraživanje mehanizma padavina u oblacima na Tibetskoj visoravni.
 
Procenjuje se da je tokom operacije koja je trajala oko pet sati, operacija pojačanja padavina imala uticaja na gotovo 15.000 kvadratnih kilometara, saopštio je AVIC.
 
Sanđiangjuan, što znači "izvor tri reke", mesto je gde izviru reka Jangce, Žuta reka i Lančang. Sanđiangjuan se nalazi u pokrajini Ćingaj koja se naziva i "vodotoranj Kine".
 
Operacija Wing Loong-2H ovog puta je deo testova značajnog poboljšanja padavina na Tibetanskoj visoravni, uz pomoć bespilotnih letelica. Njen cilj je da poveća snežne padavine i pokrivenost ledom u tipično glečerskim oblastima na visoravni. Osmišljena je kako bi pomogla da se poboljša sposobnost sejanja oblaka na visoravni Tibet, što je od velikog značaja za održavanje života i poljoprivredne stočarske proizvodnje, kao i da se istraže načini za suočavanje sa klimatskim promenama.

Teme

kina

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija