Delimično pomračenje Sunca 25. oktobra biće vidljivo i iz Srbije

Astronomsko društvo "Ruđer Bošković" saopštilo je da će iz Evrope, osim iz Portugalije i delova Španije, 25. oktobra moći da se posmatra ceo tok delimičnog pomračenja Sunca.
Delimično pomračenje Sunca 25. oktobra biće vidljivo i iz Srbije
Foto: Pixabay
Mesec će kao brži trkač od Sunca na istok, u Beogradu dodirnuti severozapadni deo Sunčevog diska u 11.22, a napustiće njegov severoistočni deo u 13.38.
U maksimumu će Mesec pokriti 42 odsto Sunčevog prečnika. Najveći deo Sunčevog prečnika, preko 82 odsto, Mesec će pokriti u Rusiji, u Istočnom Sibiru, severno od Tjumena.
Ukoliko bude vedro, pojavu treba posmatrati kroz svećom dobro nagaravljeno staklo, kroz staklo maske za zavarivanje i astronomske filtere. Pomračenje će se pratiti i sa terase Narodne opservatorije na Kalemegdanu.
 
Dve nedelje kasnije, 8. novembra sledi i pomračenje Meseca, koje se neće videti iz Srbije. Ceo tok ove pojave će moći da posmatraju stanovnici tihookeanskih ostrva.
  • Ja

    12.10.2022 00:59
    Nije dobro gledati eklipse, a vi kako hocete...
  • Opasnost

    11.10.2022 18:46
    Svi u podrume
    Pa zar ne treba da se sklanjamo u podrume, da zamracujemo sobe.....? Ja se secam da smo pusteni pre sa posla da bi smo stigli u rupe pre pomracenja jer je opasno biti na ulici kad nastupi pomracenje. Profesorka Ocne klinike u Novom Sadu je na radio govorila da ce ljudi oslepiti ili se tesko razboleti. Jel to sada neko drugacije pomracenje ili je narod neobavesten?
  • andrija

    11.10.2022 12:29
    zona...
    Kod nas je konstantno pomracenje godinama takva nam je zona.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija