Hakeri zaustavili rad teleskopa "Alma" u Čileu

Najnapredniji teleskop na svetu "Alma" u Čileu našao se na udaru hakera i trenutno je van upotrebe.

Opservatorija je objavila na Tviteru da su se našli na udaru hakerskog napada zbog čega su, do daljeg, morali da obustave aktivnosti.

Napad je otkriven i zaustavljen, ali, zbog obima napada, opservatorija ima problema sa primanjem i slanjem mejlova i funkcionisanjem internet stranica.

"S obzirom na prirodu štete još nije moguće proceniti kada ćemo se vratiti svojim redovnim aktivnostima. Zahvaljujemo se partnerima na podršci i izvinjavamo zbog neprijatnosti do kojih može doći tokom popravka sistema“, napisali su iz opservatorije.
 
"Alma" ima impresivni arsenal koji se sastoji od 66 visokopreciznih antena, koje nisu bile obuhvaćene ovim napadom, pa su naučni podaci koje su prikupile ostali netaknuti.
 
S obzirom na činjenicu da zbog svog jedinstvenog položaja "Alma" ima jedinstvenu mogućnost posmatranja nastanka gasova i prašine, a onda i rađanja novih zvezda i planeta u svemiru, hakerski napad mogao je da ugrozi godine rada i prikupljene podatake.
 
Već sama činjenica da "Alma" neće biti u upotrebi neko vreme onemogućiće rad stotinama astronoma širom sveta koji koriste podatke.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija