VIDEO: Poznato kada će početi prodaja kineskog letećeg automobila i po kojoj ceni

Kineski proizvođač ubrzano radi na razvoju letećeg automobila i svrstava se u red tehnoloških predvodnika u ovoj sve zanimljivijoj niši prevoza.
Nedugo nakon što je u Dubaiju odradio prvi javni let svog prototipa pete generacije, XPeng je javnosti prikazao i svoj novi i daleko ozbiljniji proizvod. I dok je ranije prikazani X2 i vizuelno više letelica tipa VTOL (Vertical Take-Off and Landing), ovde se bukvalno radi o letećem automobilu. 
XPeng Aero HT je daleko ozbiljniji projekat. Ovde se radi o automobilu koji izgleda kao da je na njega pričvršćen dron. Predstavljen je na XPeng 1024 Tech Dayu, manifestaciji na kojoj je kineska kompanija predstavila niz zanimljivih inovacija. 
Aero HT zbog sigurnosti ima dva pogonska motora, a uprkos zahtevnoj konstrukciji, proizvođač tvrdi kako je maksimalno pojednostavljena kako bi što pre mogao da komercijalizuje gotov proizvod. Očekivano, najkompleksniji deo će biti sistem sklapanja i rasklapanja pogona za let. Očekuje se kako bi u prodaju trebalo da stigne već 2024. godine, i to po početnoj ceni ispod 155.000 dolara. 
 
Pre predstavljeni X2 je letelica s dva sedeća mjesta i vertikalnim uzletanjem i sletanjem koja se podiže pomoću osam propelera - po dva na svakom uglu vozila. Maksimalna ukupna masa je 760 kg, leti brzinom do 130 km/h, a u vazduhu može da bude oko 35 minuta. 
 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija