Danas lansiranje rakete ka Mesecu: NASA očekuje više od 15.000 posetilaca

NASA je u utorak počela da puni gorivom svoju novu raketu za lansiranje ka Mesecu, što je posle 50 godina prvi put da namerava da praznu kapsulu postavi u orbitu Meseca.

Curenje goriva sprečilo je prva dva pokušaja poletanja, a zatim su uragani izazvali još odlaganja. Iako inženjeri nisu utvrdili uzrok curenja vodonika iz rakete, promenili su proces sipanja goriva kako bi smanjili curenje i da bi bili uvereni da će sav cevovod u raketi dugačkoj 98 metara ostati čvrst i netaknut.

NASA je dodala sat vremena operaciji kako bi punjenje bilo sporije i bezbednije, što je od vitalnog značaja za smanjenje pritiska u cevima za gorivo i za očuvanje zaptivki. Izgleda da to zasad funkcioniše, jer nema većeg curenja.

"Za sada sve ide veoma glatko", rekao je pomoćnik direktora za lansiranje Džeremi Greber.
 
Raketa se puni sa 3,7 miliona litara goriva: superhladnog vodonika i kiseonika.
 
NASA očekuje 15.000 posetilaca u Svemirskom centru "Kenedi" na lansiranju u sredu ujutro.
 
Svemirska agencija imaće svega dva sata da lansira raketu ukoliko sve bude u redu, a ako ne bude, sledeći pokušaj je moguć u subotu.
 
Nova raketa "Space Launch System" - SLS poneće tri probne lutke u kapsuli za posadu na vrhu, za koju se NASA nada da će je postaviti u orbitu Meseca.
 
Očekuje se da će ovaj prvi probni let trajati tri nedelje, posle čega će se kapsula vratiti ka Zemlji i kontrolisano pasti u Tihi okean.
 
Glavni prioritet NASE za ovu misiju koja košta 4,1 milijardu dolara je da proveri toplotni štit kapsule tokom ponovnog ulaska u atmosferu Zemlje.
 
Plan je da četiri astronauta polete do orbite oko Meseca 2024. godine. Sletanje dve osobe na Mesec predviđa se 2025. godine.
 
NASA je poslednji put astronaute poslala na Mesec u decembru 1972. godine, na kraju programa Apolo.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija