NASA-ina raketa Orion ušla u orbitu oko Meseca

Deset dana nakon lansiranja NASA-ine bespilotne svemirske misije Artemis I, letelica Orion ušla je u Mesečevu orbitu.
Svemirska letelica leteće 64.000 kilometara iznad Meseca, saopštila je američka svemirska agencija. Zbog dužine orbite kapsuli će biti potrebno nedelju dana da pređe pola orbite oko Meseca, nakon čega će izaći ponovo iz Mesečeve orbite i početi povratak na Zemlju, navodi NASA.
Orion bi takođe trebalo da obori rekord za najveću udaljenost od Zemlje koju je prevalila letelica dizajnirana za let astronauta. Rekord je 1970. postigao Apolo 13.
NASA-in novi svemirski program Artemis konačno je, nakon mnogobrojnih odlaganja, počeo prošle nedelje lansiranjem letelice Orion. Cilj programa je ponovno sletanje američkih astronauta na Mesec, prvi put nakon gotovo pedeset godina.
 
Misija Artemis I, koja je bez posade, odvešće svemirsku letelicu Orion na udaljenost 64.000 kilometara od Meseca kako bi demonstrirala svoje sposobnosti. Nakon što se vrati na Zemlju, sledi Artemis II, prvi Orionov svemirski let s posadom. Sletanje na Mesec biće vrhunac misija Artemis. Prvobitno planiran za 2024, ovaj veoma važan događaj trebalo bi da se održi najranije 2025. godine.
 
Misija će odvesti četvoro astronauta u Mesečevu orbitu u svemirskoj letelici Orion, gde će dvoje od njih, najmanje jedna žena, preći u letelicu SpaceX za konačni pristup Mesecu. 
 
SAD je poslao 12 astronauta na Mesec između 1969. i 1972. godine.
  • M. Traxller

    27.11.2022 18:00
    Ajmo Ravnozemljaši
    Ajmo ravnozemljaši!?!
    Ništa? Ma jel moguće?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija

Sojuz lansiran prema svemirskoj stanici

Ruska svemirska letelica Sojuz s ruskim kosmonautom i dvema astronautkinjama, beloruskom i američkom, lansirana je s kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu prema Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS).