Japanska letelica lansirana ka Mesecu, zbog štednje goriva ide dužim putem

Letelica koju je konstruisala japanska privatna firma poletela je ka Mesecu iz Kejp Kanaverala na Floridi raketom Spejseksa.
To bi mogla da bude prva privatna letelica i prva japanska letelica koja će sleteti na Mesec.

Raketa "Falkon 9" je ponela letelicu koju je izgradila japanska startap kompanija iz Tokija "Ajspejs" i u njoj malo lunarno vozilo – veličine dva metra sa 2,5 metra, proizvedeno u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Kompanija "Ajspejs", koja ima samo oko 200 zaposlenih, planira da uspostavi čestu i jeftinu službu prevoza tereta ka Mesecu. Letelica treba da sleti na vidljiv deo Meseca u aprilu 2023. godine, pošto zbog štednje goriva ide dužim putem.
 
Kompanija "Ajspejs" je konstruisala svoju letelicu tako da koristi minimalno goriva da štedi novac i ostavi više prostora za teret i da ide sporim putem sa trošenjem male količine energije na putu za Mesec.
 
Ako rover Emirata nazvan Rašid uspe da sleti na Mesec, to će biti prva misija arapskog sveta na Mesecu.
 
Do sada su SAD, Rusija i Kina uspeli da spuste robote na Mesec koji je 400.000 kilometara udaljen od Zemlje.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija