"Sojuz" ima rupu prečnika manjeg od milimetra

Curenje tečnosti za hlađenje iz ruske svemirske kapsule "sojuz" na Međunarodnoj svemirskoj stanici (MSS) dogodilo se zbog rupe čiji je prečnik manji od milimetra.
"Sojuz" ima rupu prečnika manjeg od milimetra
Foto: Beta/AP
Rutinska svemirska šetnja dvojice ruskih kosmonanuta otkazana je prošle nedelje jer je NASA uočila curenje tečnosti. Temperatura unutar kapsule u međuvremenu je porasla, a Roskosmos istražuje uzrok u pokušava da reši problem.
"Preliminarna provera pokazala je da postoji mala rupa, što je izazvalo pad pritiska", rekao je Jurij Borisov, šef agencije "Roskosmos".
On je dodao da posada nije u opasnosti i da se trenutno nalazi unutar MSS.
 
"Roskosmos" planira da ispita kapsulu uz pomoć robotske ruke dužine 17 metara, koja služi za obavljanje servisa, premeštanje zaliha i pridržavanje svemirskih brodova uz MSS.
 
Temperatura unutar "Sojuza" sada se stabilizovala ispod 30 stepeni Celzijusa i kapsula je u radnom stanju, rekao je Borisov, ali je dodao da "situacija očigledno nije dobra" i da će nadležna komisija odlučiti do kraja meseca koje korake treba preduzeti.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija