Ukradeni podaci 200 miliona korisnika Twittera, proverite da li su vaši među njima

Hakeri su ukrali mejl adrese više od 200 miliona korisnika Twittera i objavili ih na jednom hakerskom forumu na internetu, saopštio je stručnjak za kompjutersku sigurnost Alon Gal.
Ukradeni podaci 200 miliona korisnika Twittera, proverite da li su vaši među njima
Foto: Beta/AP
Gal je rekao da će ova krađa dovesti do velikog broja napada i pokušaja obmanjivanja vlasnika tih adresa i da je ovo jedno od najvećih "curenja" koje je video.
Gal je suosnivač izraelske firme za sajber bezbjednost "Hadson".
Twitter nije komentarisao ovaj izveštaj, niti je odgovorio na pitanja o navodnoj krađi podataka.
 
Informacija o hakerskom napadu prvi put se pojavila 24. decembra. Nije poznato da li je društvena mreža preduzela bilo kakvu akciju ili pokrenula istragu tim povodom.
 
Rojters nije mogao da potvrdi autentičnost podataka na pomenutom forumu, odnosno da li oni potiču sa Twittera.
 
Prema Bleeping Computeru, hakeri su već od jula 2022. na forumima i tržištima sajber kriminala prodali i distribuirali ogromnu količinu podataka s korisničkih profila na društvenim mrežama, uključujući telefonske brojeve, email adrese, kao i imena i datume pravljenja profila.
 
Sve je počelo 2021. kad su hakeri počeli da koriste Twitterov API, koji je od ljudi tražio upisivanje telefonskih brojeva i adresa kako bi proverili da li su povezani s Twitter ID-jem. Hakeri su uzimali te podatke i koristili javne informacije, privatne email adrese i telefonske brojeve kako bi stvorili profile korisnika Twittera.
 
Kako možete saznati da li su vaši podaci ukradeni?
 
To možete proveriti besplatno preko alata Have I Been Pwnd (HIBP), koji obaveštava o curenju podataka s Twittera. Ovaj alat upozorava pretplatnike ako je njihov mejl hakovan. 
 
Sve što je potrebno je da posetite HIBP i upišete svoj email. Ako su e-poruke procurile, platforma će vas obavestiti da li ste na popisu otkrivenih povreda podataka, što uključuje i Twitter.
  • w/e

    08.01.2023 02:31
    lol
    Nije ukradeno, vec prodato od strane Twittera, samo ovako lepse zvuci.
  • Gari

    07.01.2023 08:49
    @Hm
    Za početak promeni šifru i stavi dvofaktorsku autentifikaciju (da pored šifre moraš da uneseš još neku informaciju da bi se ulogovao).
  • Hm

    07.01.2023 07:33
    I sta sada
    Proverio. Izbacilo je da mi je e.mail hakovan. I šta sada?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija