TikTok mora da plati pet miliona evra zbog kršenja privatnosti

Francuski regulator za zaštitu podataka (CNIL) kaznio je kinesku platformu za deljenje videa TikTok sa pet miliona evra zbog kršenja privatnosti.
TikTok mora da plati pet miliona evra zbog kršenja privatnosti
Foto: Pixabay
Korisnici TikTok.com nisu mogli tako lako da odbiju kolačiće kao da ih prihvate i nisu bili dovoljno precizno obavešteni o svrhama različitih kolačića, navodi se u saopštenju regulatora, prenosi Politiko.
Istraga je bila fokusirana na TikTok vebsajt, a ne na njegovu mobilnu aplikaciju.

Kazna je izrečena u delikatnom trenutku za kompaniju, jer je ove nedelje nekoliko evropskih komesara upozorilo generalnog direktora TikToka da poštuje zakone EU i da radi na "povratku poverenja evropskih regulatora".

Pored toga, u toku su i dve istrage o privatnosti širom EU koje vodi irski regulator za zaštitu podataka - jedna o bezbednosti dece, a druga o prenosu podataka u Kinu.
 
U proteklih nekoliko godina, francuski regulator je, u skladu sa pravilima EU o kolačićima, kaznio Amazon, Gugl, Fejsbuk i Epl.
 
Portparol TikToka rekao je da se nalazi francuskog organa za zaštitu podataka "odnose na prošlu praksu" i da kompanija sada "olakšava odbijanje nebitnih kolačića i pruža dodatne informacije o svrsi određenih kolačića".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija

Sojuz lansiran prema svemirskoj stanici

Ruska svemirska letelica Sojuz s ruskim kosmonautom i dvema astronautkinjama, beloruskom i američkom, lansirana je s kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu prema Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS).